Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Criza economică din Liban a scos din nou în stradă mii de protestatari

US News & World Report
Liban proteste

Noi manifestaţii antiguvernamentale au avut loc joi seara în Liban, unde oamenii au ieşit în stradă pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de criza economică care continuă să se agraveze şi faţă de scăderea constantă a lirei libaneze faţă de dolar, relatează dpa potrivit Agerpres.

Manifestanţii, care au sfidat restricţiile impuse din cauza pandemiei de COVID-19, au blocat şosele în sudul, nordul şi estul ţării, pe alocuri folosind cauciucuri incendiate.

"Acest guvern trebuie să plece acasă", au scandat protestatarii la Antelias, la nord de capitala Beirut. "Suntem obosiţi şi flămânzi", au mai strigat manifestanţii.

În Piaţa Martirilor din centrul Beirutului, zeci de oameni au scandat "Revoluţie, revoluţie", iar unii dintre ei au instalat corturi.

Autorităţile au mobilizat armata pe şoselele principale pentru a încerca să elibereze drumurile blocate.

Protestatarilor li s-au alăturat adepţi ai mişcărilor libaneze şiite Amal şi Hezbollah, scandând la rândul lor de pe motociclete "Şi noi murim de foame".

Libanul trece prin cea mai gravă criză economică de după războiul civil din 1975-1990, ceea ce a determinat băncile să impună restricţii la retragerile de lire libaneze şi dolari. Ţara cunoaşte din 2019 o prăbuşire economică însoţită de o penurie de dolari, o depreciere puternică a lirei libaneze şi o explozie a inflaţiei care a aruncat o parte a populaţiei în sărăcie. Aceste dificultăţi au fost unul din vectorii mişcării populare inedite din octombrie anul trecut împotriva unei clase politice considerate coruptă şi incompetentă.

Luni, centrul de reflecţie International Crisis Group (ICG) a apreciat într-un raport că Libanul are nevoie de ajutor internaţional pentru a ieşi din naufragiul economic, subliniind în acelaşi timp că această asistenţă trebuie condiţionată de adoptarea unor reforme ignorate vreme îndelungată de clasa politică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.