Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Criza energetică duce la alianțe total neașteptate: Iranul se înțelege cu Venezuela în privința petrolului și a gazelor

reuters.com
rusia-petrol

Iranul și Venezuela au ajuns la un acord pentru intensificarea cooperării în sectorul petrolului și gazelor, inclusiv dezvoltarea în comun a zăcămintelor de petrol și gaze, a informat duminică publicația Tasnim News.

În timpul unei vizite la Caracas, ministrul iranian al petrolului Javad Oji și vicepreședintele venezuelean Delcy Rodriguez au semnat o serie de documente relevante în acest sens, inclusiv un memorandum de înțelegere.

Care e înțelegerea?

Părțile au convenit, de asemenea, să colaboreze la modernizarea și reconstrucția rafinării petrolului venezuelean și a complexelor petrochimice cu ajutorul asistenței tehnice și inginerești din partea Iranului pentru a maximiza capacitatea acestor întreprinderi.

În plus, Teheranul și Caracas intenționează să coopereze la exportul de petrol, condensat de gaze și subproduse ale producției de petrol.

Plan pe 20 de ani

În iunie 2022, în timpul vizitei președintelui venezuelean Nicolas Maduro în Iran, Teheranul și Caracasul au anunțat un plan pe 20 de ani de cooperare în domeniul petrolului, rafinării petrolului, petrochimiei, precum și al apărării, turismului, culturii și agriculturii.

Relații bilaterale avantajoase

Venezuela și Iranul, ambele aflate sub incidența sancțiunilor Statelor Unite, și-au extins recent cooperarea în principal printr-un schimb care furnizează companiei petroliere de stat PDVSA din Venezuela petrol ușor pentru rafinare și diluanți pentru a produce țiței de calitate exportabilă. În schimb, PDVSA furnizează Iranului petrol greu venezuelean și combustibil. Iranul este implicat în mai multe proiecte de rafinare în Venezuela, cu scopul de a ajuta PDVSA să își revigoreze producția de carburanți.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.