Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Criza energetică forțează Germania să naționalizeze principala companie de energie din țară: Comisia Europeană aprobă tranzacția

uniper

Comisia Europeană, care îndeplinește funcțiile principalului regulator antimonopol al Uniunii Europene, a aprobat achiziția companiei energetice Uniper SE de către Guvernul german, reprezentat de Ministerul german al Finanțelor, a precizat Comisia într-un comunicat.

"Motivul acordului a fost actuala criză energetică din Europa, cauzată, în special, de încetarea aprovizionării cu gaze rusești și de o creștere bruscă a prețurilor la gaze, în urma căreia Uniper a cerut o infuzie semnificativă de capital pentru a preveni falimentul", a declarat Comisia Europeană într-un comunicat. "Comisia a concluzionat că acordul propus nu ridică îngrijorări cu privire la concurență, deoarece Uniper și Ministerul de Finanțe din Germania nu lucrează pe aceleași piețe", se arată în comunicat.

Termenii acordului de preluare prevăd ca guvernul să investească 8 miliarde de euro în capitalul companiei și să cumpere participația Fortum la Uniper, după care ponderea participării statului la Uniper va ajunge la aproximativ 99%. Acțiunile Uniper au scăzut vineri cu 1,5% la tranzacționare. De la începutul acestui an, valoarea lor a scăzut de peste 10 ori.

Uniper, cel mai mare importator de gaze și cea mai mare companie de stocare din Germania, a fost grav afectat de reducerea drastică a livrărilor de gaze rusești de la războiul din Ucraina. Compania a fost principalul client al grupului rus Gazprom în Germania. Pentru a-și îndeplini contractele, trebuie acum să obțină gaz pe piața spot, unde prețurile au crescut vertiginos. În total, pierderile suferite se ridică la „8,5 miliarde de euro”, a precizat Fortum în septembrie, potrivit Le Figaro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.