Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Criza facturilor la energie: ALDE propune introducerea unui procent normat de profit + impozit de cel puțin 90% pentru diferență

playtech.ro
factura energie curent

ALDE a propus vineri o „soluție de avarie” pentru menținerea în frâu a prețurilor la energie: stabilirea unui procent normat de profit, calculat pe media anilor 2014 - 2019, pentru toţi participanţii la piaţa energetică, plus stabilirea unui impozit de cel puţin 90% pentru diferenţă, conform unui comunicat de presă.

ALDE spune că România este singurul stat din UE care are hidrocarburi pe platoul continental și „nu este conform interesului naţional să avem resurse naturale în propria ogradă, dar preţul lor să fie stabilit ca şi cum le-am cumpăra de peste mări şi ţări”. „Înţelegem reglementările care asigură funcţionarea pieţei interne a Uniunii Europene, dar trăim o perioadă de criză energetică. Orice perioadă de criză obligă la invocarea unor clauze de forţă majoră. Ceea ce înseamnă că în perioada în care criza se manifestă, reglementările pieţei interne europene trebuie să se suspende, ceea ce, de facto, fac alte state europene”, potrivit formațiunii.

Potrivit ALDE, suspendarea reglementărilor pieţei interne pe perioada crizei ar permite României reîntoarcerea la preţurile din 2019 ale gazului natural şi ale curentului electric.

„În situaţia în care guvernanţii noştri nu vor avea curajul să prezinte aceste solicitări Comisiei Europene sau aceste demersuri ar necesita o perioadă mai lungă de timp, soluţia de avarie este stabilirea unui procent normat de profit, calculat pe media anilor 2014 - 2019, pentru toţi participanţii la piaţa energetică, pe toate verigile, inclusiv în ce-i priveşte pe traderi, şi stabilirea unui impozit de cel puţin 90% pentru diferenţă, care să descurajeze creşterile de preţuri. Din respectivele venituri ar urma să se creeze un Fond special cu destinaţia precisă de a compensa creşterile de preţuri. În acest mod, banii pe care îi dau în plus românii se vor întoarce înapoi, prin stabilirea unui preţ fix al energiei electrice şi al gazului metan, peste care cele cel puţin 4-5 miliarde de euro ale Fondului să ofere compensaţii băneşti. Putem gândi, de asemenea, o modalitate de diminuare, pe perioada crizei, a impactului certificatelor verzi asupra preţurilor finale”, se mai arată în comunicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.