Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Criză fără precedent în Germania: Merkel deplânge eșecul negocierilor formării noului Guvern

merkel

Cancelarul Angela Merkel a "deplâns" în cursul nopţii de duminică spre luni eşecul negocierilor pentru formarea unui nou Guvern în Germania după alegerile legislative din septembrie, care scufundă ţara în criză, relatează AFP.

"Deplâng că nu am putut găsi o soluţie comună" între partidul său conservator CDU, aliatul său bavarez CSU, liberali (FDP), care au părăsit discuţiile, şi Verzi, a declarat ea presei la Berlin la finalul ultimei runde discuţii ce au durat 12 ore la Berlin.

Citește și: Șoc în Germania: Liberalii anunţă eşecul negocierilor pentru formarea guvernului

În acelaşi timp, ea a promis că va face "totul pentru ca ţara să fie bine condusă în cursul săptămânilor dificile care vor veni", în fruntea guvernului în funcţie care gestionează problemele curente.

Preşedintele CSU, Horst Seehofer, a estimat că eşecul discuţiilor şi absenţa unui guvern adevărat constituie "o piedică" pentru ţară.

Angela Merkel a menţionat că doreşte să discute luni cu şeful statului, Frank-Walter Steinmeier, care prin Constituţie are de jucat un rol cheie în evoluţia situaţiei.

"Vom vedea apoi cum vor evolua lucrurile", a spus ea, conform Agerpres.

Angela Merkel şi tabăra ei conservatoare au câştigat alegerile legislative, dar cu un scor sub aşteptări care o lipseşte de majoritate evidentă pentru a fi aleasă din nou în Bundestag, camera inferioară a parlamentului.

Coaliţia heteroclită alcătuită din patru partide era singura care îi putea permite să obţină majoritatea parlamentară în Bundestag, după ce social-democraţii (SPD) au refuzat să mai guverneze împreună cu ea.

Teoretic, cancelarul federal poate încerca acum să convingă SPD să revină asupra deciziei. Partidul a reiterat însă duminică refuzul unei astfel de alianţe.

Citește și: Lovitură de teatru: Dictatorul Mugabe și-a încheiat discursul televizat fără să își anunțe demisia / VIDEO

De asemenea, îşi poate asuma riscul de a conduce un guvern minoritar cu majorităţi schimbătoare. Până în prezent, ea respins această opţiune, subliniind că îşi doreşte un guvern "stabil".

Rămâne opţiunea convocării unor noi alegeri la începutul lui 2018. Preşedintele ţării este cel care ia o decizie în acest sens, dar duminică Frank-Walter Steinmeier a avertizat împotriva unei asemenea soluţii.

Ultimele sondaje arată că numai extrema dreaptă ar fi în măsură să progreseze în cazul unor noi alegeri, după ce în septembrie şi-a făcut o intrare istorică în Bundestag cu aproape 13% din voturi.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.