Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Criză guvernamentală în Tunisia: Guvernul lui Habib Essid, demis de parlament

Tunisia

Parlamentul tunisian şi-a retras sâmbătă seară sprijinul, aşa cum era de aşteptat, pentru guvernul condus de premierul Habib Essid, aflat sub presiune după ce preşedintele Beji Caid Essebsi s-a declarat în urmă cu două luni în favoarea unui cabinet de uniune naţională, transmit AFP şi DPA. 

Plecarea lui Essid, un independent de 67 de ani a cărui trecere pe la şefia guvernului a fost extrem de agitată, ridică temeri privind o nouă perioadă de incertitudini în Tunisia, o ţară fragilizată. 

Guvernul este considerat de acum ca demis, iar preşedintele trebuie să declanşeze consultări într-un interval de 10 zile pentru a însărcina "personalitatea cea mai aptă" cu formarea unui nou cabinet. Niciun nume nu s-a detaşat până acum ca posibil succesor al lui Essid. 

Din cei 191 de deputaţi prezenţi sâmbătă seară în parlament (care are în total 217 membri), 118 au votat pentru moţiunea de cenzură, trei s-au opus, iar 27 s-au abţinut. 

În urmă cu două luni, preşedintele Beji Caid Essebsi a cerut formarea unui guvern de uniune naţională pentru a revitaliza economia Tunisiei, afectată de atacurile teroriste din ultimele luni. Majoritatea atacurilor au fost revendicate de gruparea jihadistă Statul Islamic. Violenţele au lovit puternic în turism, una din principalele surse de venit la bugetul ţării. 

Essid, care a preluat şefia guvernului la începutul lui 2015, s-a opus apelului de a demisiona şi a insistat ca soarta executivului său să se decidă în parlament. 

Votul de sâmbătă nu este o surpriză. În ultimele săptămâni, parteneri cheie din coaliţia de guvernământ au spus că vor susţine moţiunea de cenzură împotriva lui Essid. 

Tunisia este văzută ca singura poveste democratică de succes a revoluţiilor Primăverii Arabe din 2010-2011.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.