Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CRIZĂ în Orientul Mijlociu: Arabii se acuză reciproc de sprijinirea terorismului

qatar

Bahrainul, Arabia Saudită, Egiptul şi Emiratele Arabe Unite şi-au întrerupt luni relaţiile diplomatice cu Qatarul, transmit Reuters şi AFP, citând agenţiile oficiale de presă ale statelor respective, potrivit Agerpres.

Egiptul a acuzat statul de la Golful Persic că acordă sprijin organizaţiilor "teroriste", printre care Fraţii Musulmani. Ministrul egiptean de externe a anunţat închiderea spaţiului aerian şi a porturilor pentru toate mijloacele de transport ale Qatarului. 

Emiratele Arabe Unite au avertizat că autorităţile de la Doha "destabilizează securitatea regională". 

La rândul său, Arabia Saudită a anunţat închiderea frontierelor terestre, aeriene şi maritime cu Qatarul, motivându-şi decizia prin dorinţa de "a-şi apăra securitatea naţională în faţa pericolelor terorismului şi extremismului". Qatarul a fost exclusă și din coaliția internațională condusă de Arabia Saudită care luptă împotriva rebelilor Houthi în Yemen. 

Bahrainul a acuzat Doha de "subminare a securităţii şi stabilităţii (regatului) şi de amestec în treburile interne".

O serie de declarații ale emirului din Qatar și ale ministrului de Externe, cu privire la relațiile cu SUA, Iran și Israel au stârnit tensiune în zonă încă de pe 24 mai, deși ulterior agenția de presă din Qatar a susținut că afirmațiile citate erau rezultatul unui atac cibernetic asupra propriului site și asupra contului de Twitter. Ca răspuns, mai multe state din regiune au interzis Al Jazeera și alte instituții de presă din Qatar.

Evenimentele au loc la scurt timp după vizita lui Donald Trump în Arabia Saudită și discursul susținut în fața mai multor lideri musulmani la Riyadh. Tot recent, autoritățile din Abu Dhabi, Cairo și Riyadh și-au exprimat nemulțumirea cu privire la felul în care Al Jazeera relatează conflictele din Libya și Yemen.

Deși Trump a lăudat Qatarul, care găzduiește sediul US Central Command, la un „partener strategic” în lupta împotriva terorismului, unele state din Consiliul de Cooperare din Golf, Egiptul și unele voci de la Washington văd administrația republicanp ca o oportunitate de a schimba relațiile americane cu Qatarul. Administrația americană ar trebui să transmită clar la Doha că zilele în care a sponsorizat mișcările islamiste și a găzduit lideri ai Frăției Musulmane au apus dacă emiratul dorește să mențină relații bune cu Washingtonul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.