Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Criza instituţională din Venezuela impune schimbări urgente

Venezuela

Secretarul general al Organizaţiei Statelor Americane (OSA), Luis Almagro, a cerut marţi o reuniune de urgenţă a statelor membre pentru a discuta despre "criza instituţională" din Venezuela, atrăgându-şi un răspuns dur din partea preşedintelui venezuelean, Nicolas Maduro, relatează AFP, notează agerpres.ro

Într-o scrisoare de 132 de pagini adresată preşedintelui Consiliului Permanent al OSA, Luis Almagro afirmă că Venezuela cunoaşte o "alterare a ordinii sale constituţionale" care a afectat democraţia din ţară. 

El a solicitat o reuniune a celor 34 de state membre ale OSA între 10 şi 20 iunie. 

"Criza instituţională din Venezuela impune schimbări urgente în acţiunile executivului", a scris Luis Almagro, subliniind că ţara "riscă să cadă imediat într-o situaţie de ilegitimitate". 

Consiliul Permanent poate decide să suspende adeziunea Venezuelei la OSA printr-un vot de două treimi, motivând că doreşte să menţină democraţia. 

Socialistul Nicolas Maduro a reacţionat vehement, lansând un apel la "revoltă naţională în faţa ameninţărilor internaţionale". 

"Carta democratică inter-americană, o pot împături fin şi să îi dea o întrebuinţare mai bună, d-le Almagro", a declarat la scurt timp preşedintele venezuelean în faţa partizanilor săi. 

Nicolas Maduro a mai anunţat că va depune plângere împotriva liderilor parlamentului, dominat de opoziţie, pentru "uzurparea funcţiei" şi "trădare", din cauza cererii de intervenţie pe lângă OSA, a explicat el. 

La rândul său, opoziţia şi-a exprimat satisfacţia în urma iniţiativei lui Luis Almagro. "Comunitatea internaţională, inclusiv OSA, nu poate ignora grava criză umanitară pe care o traversăm, nu doar penuria de medicamente şi hrană, dar şi încălcarea drepturilor omului", a afirmat preşedintele parlamentului de la Caracas, Henry Ramos Allup. 

"O explozie în Venezuela va afecta întreaga regiune", a insistat el. 

În ultimele luni, Luis Almagro l-a acuzat deja pe preşedintele venezuelean că devine un "dictator". 

Parlamentul Venezuelei a cerut ca Luis Almagro să invoce Carta democratică inter-americană pentru a evalua dacă guvernul lui Nicolas Maduro a încălcat principiile acesteia. 

La începutul lui mai, o coaliţie a opoziţiei a strâns 1,85 milioane de semnături pentru organizarea unui referendum de revocare a lui Nicolas Maduro. Aliaţii preşedintelui socialist au afirmat că petiţia este plină de ilegalităţi. 

Adversitatea dintre cele două tabere este exacerbată de o violentă criză economică ce a lovit ţara în momentul prăbuşirii cursului petrolului, unica sa sursă de venituri. 

Cu rafturi goale în magazine, o penurie de medicamente şi întreruperi zilnice ale curentului electric, 68% dintre venezueleni doresc plecarea lui Nicolas Maduro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.