Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Criză la Autoritatea Palestiniană - Mahmoud Abbas vrea să dizolve parlamentul

mahmoud abbas

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a afirmat sâmbătă că are intenţia de a dizolva parlamentul palestinian controlat de rivalii săi, islamiştii din mişcarea Hamas, care este inactiv de mai mulţi ani, pentru a respecta o decizie a Curţii constituţionale, relatează AFP preluată de Agerpres.

Preşedintele nu a precizat când Curtea cu sediul la Ramallah, în Cisiordania, a luat această decizie care implică organizarea de alegeri în şase luni de la dizolvarea Consiliului Legislativ Palestinian.

"Chestiunea a fost examinată de Curtea Constituţională, care a emis acest verdict de dizolvare a Consiliului Legislativ şi a cerut organizarea de alegeri legislative în termen de şase luni. Este ceea ce trebuie să aplicăm imediat", a afirmat preşedintele palestinian în cadrul unei reuniuni a conducerii palestiniene de la Ramallah.

Dizolvarea parlamentului i-a putea permite preşedintelui Abbas să exercite presiuni suplimentare asupra Hamas, care este la putere în Fâşia Gaza.

Deşi parlamentul nu s-a reunit din 2007, atunci când Hamas a preluat controlul Fâşiei Gaza, legea palestiniană îi permite preşedintelui acestui for să devină preşedinte interimar în caz de deces al lui Mahmoud Abbas, în vârstă de 83 de ani.

Hamas a câştigat ultimele alegeri legislative în 2006 în faţa Fatah, partidul preşedintelui Abbas. De atunci, toate tentativele de reconciliere între principalele mişcări palestiniene au eşuat.

Preşedintele Abbas şi Fatah au intensificat presiunile asupra Hamas în aceste ultime luni, în special reducând salariile funcţionarilor din Fâşia Gaza, supusă de altfel unei severe blocade israeliene.

Autoritatea palestiniană prezidată de Mahmoud Abbas s-a opus, de asemenea, aranjamentelor conform cărora Qatarul a deblocat milioane de dolari pentru a asigura o parte din salariile angajaţilor din serviciul public şi aprovizionarea cu carburanţi a Fâşiei Gaza cu asentimentul Israelului.

Egiptul a încercat în van în mai multe rânduri să obţină o reconciliere între Fatah şi Hamas. Discuţiile s-a blocat din cauza refuzului Hamas de a-şi dezarma aripa militară.

Mandatul lui Mahmoud Abbas de preşedinte a expirat în 2009, dar el rămâne în funcţie din cauza faptului că nu s-au organizat alegeri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.