Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Criza pieţei muncii intră într-o nouă etapă: Guvernul este nevoit să suplimenteze numărul străinilor din afara UE care pot fi aduşi la muncă în România

youtube
criza economica, economie

Guvernul vrea să suplimenteze cu 5.200 numărul maxim al străinilor din afara Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European, care pot fi aduşi la muncă în ţara noastră, în 2018. La sfârşitul anului trecut, Guvernul a decis că piaţa muncii are nevoie în 2018 de cel mult 7.000 de noi lucrători din spaţiul extracomunitar. Guvernul recunoaşte că se adânceşte criza forţei de muncă şi spune că lucrătorii extracomunitari ne vor ajuta să o deblocăm, informează economica.net.

Piaţa muncii se confruntă cu un deficit semnificativ al forței de muncă, îndeosebi în sectorul construcţiilor şi cel al industriei ospitalităţii. Situația se agravează în contextul în care aproximativ 4 milioane de români au ales să emigreze, iar importul de forţă de muncă extracomunitară e restricţionat anual de Guvern.

În prezent, numărul de lucrători din spațiul extracomunitar este insuficient, iar angajatorii din construcţii şi din industria ospitalităţii solicită constant personal pentru angajare.

Vezi și: Euro a fost a doua cea mai utilizată monedă la nivel global în 2017

Guvernul României a decis la sfârşitul anului trecut aducerea a cel mult 7.000 de noi lucrători extracomunitari pentru anul 2018. Acest număr s-a dovedit însă a fi insuficient.

Sursele indică faptul că în primul trimestru din 2018 am avut peste 31.000 de locuri de muncă pe care nu le-a vrut nimeni, după ce angajatorii le-au declarat insistent la Agenţiile pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

Potrivit proiectului de HG, : „Eliberarea celor 5.200 de avize suplimentare de angajare/detașare pentru lucrători nou - admişi pe piaţa forţei de muncă din România reprezintă un plus de 1.040.000 de euro venit la bugetul de stat, având în vedere că, la eliberarea avizelor de angajare/detaşare, angajatorul/beneficiarul prestării de servicii plăteşte un tarif în lei, echivalent a 200 euro raportat la cursul oficial al Băncii Naţionale a României la data efectuării. De asemenea pentru lucrătorii permanenţi sau asimilaţi lucrătorilor permanenţi, angajatorii vor plăti taxele, impozitele şi alte contribuţii prevăzute de legislaţia română în vigoare".

La finele anului trecut, Guvernul a stabilit, prin HG nr. 946 din 2017, că angajatorii pot aduce la muncă în ţara noastră, în anul 2018, maximum 7.000 de noi lucrători din spaţiul extracomunitar. Insuficient. Prin urmare, a decis să suplimenteze cu 5.200 numărul străinilor din afara UE care pot fi aduşi la muncă în România în cursul acestui an, conform aceleiași surse.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.