Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Criza politică din Republica Moldova: Hotărârea Parlamentului privind starea de urgență, neconstituțională

Actuala stare de urgență din Republica Moldova a fost decretată de Parlament la propunerea Guvernului demisionar în mod neconstituțional.

 

Decizia a fost anunțată cu puțin timp în urmă de magistrații Curții Constituționale (CC), după sesizările depuse de deputatul neafiliat Octavian Ţîcu, precum şi de parlamentarii PAS, Sergiu Litvinenco şi Veronica Roşca, transmite Știri.md.

Totodată, Curtea a declarat inadmisibile însă sesizările în partea referitoarea la hotărârea Guvernului cu privire la propunerea declarării stării de urgență.

Hotărârea este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial.

Vladimir Țurcan a fost singurul judecător constituțional care a formulat o opinie separată.

Știri.md reamintește că Parlamentul a declarat stare de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Măsura a fost impusă în perioada 1 aprilie - 30 mai inclusiv. Potrivit legii, pe perioada stării de urgență nu poate fi dizolvat Parlamentul.

Autorii sesizării la Înalta Curte au declarat că adoptarea acestei decizii de PSRM şi Platforma "Pentru Moldova", din care face parte şi Partidul "ŞOR", ar fi avut loc cu încălcarea procedurii legale de înaintare a unui asemenea proiect.

Şi asta pentru că doar un guvern plenipotențiar sau şeful statului pot solicita declararea stării de urgenţă, nu un grup de deputați.

Totodată, opoziția a acuzat majoritatea parlamentară de faptul că a făcut acest lucru pentru a nu-i permite șefului statului să dizolve Legislativul, drept oferit de o decizie a Înaltei Curți care a constatat că s-au îndeplinit condițiile pentru declanșarea anticipatelor.

Astfel, după decizia de astăzi a Curții Constituționale, Maia Sandu poate să dizolve Parlamentul și să anunțe alegeri anticipate, conform cerințelor manifestanților care s-au adunat în fața sediului Curții Constituționale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.