Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Criză politică în Bulgaria - Președintele propune alegeri anticipate în octombrie, dar încă speră la un guvern

Rumen Radev

În cazul în care următoarele încercări de formare a unui guvern în cadrul actualului Parlament se vor dovedi nereușite, cel mai indicat ar fi să se organizeze alegeri parlamentare anticipate la începutul lunii octombrie, a declarat președintele bulgar Rumen Radev.

Comentariile lui Radev au fost făcute după ce cel mai mare grup parlamentar, partidul Continuăm Schimbarea (WCC), a renunțat la încercarea de a aduna sprijin pentru ca un nou guvern să fie ales de actualul Parlament.

Al doilea mandat pentru a încerca să formeze un guvern trebuie, conform Constituției, să revină celui de-al doilea grup parlamentar ca mărime, GERB-UDF, care a declarat în repetate rânduri că îl va înapoia imediat fără a încerca să vină cu o propunere de guvern.

Constituția îi dă președintelui mână liberă să aleagă cărui grup parlamentar să îi înmâneze cel de-al treilea și ultimul mandat. În caz de eșec în această etapă, președintele trebuie să dizolve parlamentul, să numească un guvern interimar și să convoace alegeri parlamentare.

Radev a declarat că, în cazul în care cel de-al doilea mandat este returnat neîndeplinit, va invita toate grupurile parlamentare la consultări.

"În mod evident, criza politică din țară se intensifică, iar fiecare partid politic care are ambiția de a obține sprijin public trebuie să precizeze clar ce cale de ieșire propune", a declarat Radev.

"Dar problema puterii nu anulează responsabilitatea partidelor politice față de cetățeni și față de stat", a mai spus el.

"Trebuie să fie clar că epuizarea rapidă și fără rezultat a procedurii de formare a guvernului înainte de sfârșitul lunii iulie pune capăt efectiv activităților guvernului și Parlamentului, iar multe probleme importante rămân nerezolvate", a declarat Radev.

Radev a spus că organizarea alegerilor în septembrie "comportă riscuri" și că ar fi oportună organizarea alegerilor la începutul lunii octombrie.

Radev nu a spus cu exactitate când va oferi al doilea mandat GERB-UDF.

Dintre grupurile parlamentare, Bulgaria Democrată, Partidul Socialist Bulgar (BSP) și ITN au declarat că vor face o încercare de a obține alegerea unui guvern dacă li se va oferi cel de-al treilea mandat.

Deputatul Bulgariei Democrate, Ivailo Mirchev, a declarat la 12 iulie la Televiziunea Națională Bulgară (BNT) că grupul a făcut o "cerere foarte puternică" pentru a obține al treilea mandat, în timp ce BSP a dat dovadă de un "comportament extrem de responsabil".

Mirchev a spus că următorul Parlament va fi mult mai fragmentat.

Deputatul BSP, Kristian Vigenin, a declarat pentru BNT: "Acum este momentul ca fiecare dintre noi, în special liderii politici, să respire, să se gândească cu atenție la locul în care ne aflăm și la ceea ce ne așteaptă, pentru că vom avea nevoie de multă înțelepciune în zilele următoare".

Vigenin a spus că în acest moment este prea devreme pentru a avea discuții concrete între formațiunile politice, deoarece există prea multe ambiguități.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.