Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Criza politică în Macedonia. Opoziția anunță forțarea formării unui guvern

VOA News
Zoran Zaev

Coaliția de opoziție din Macedonia, reunită în jurul social-democraților din SDSM a lui Zoran Zaev, va începe demersurile pentru alegerea unui nou guvern, după ce joi a fost ales un nou președinte al parlamentului, printr-un vot urmat de violențe, transmite AFP preluat de agerpres.

Gest CHEIE al președintelui Iohannis care a făcut înconjurul lumii. Britanicii sunt furioși/ VIDEO

Anunțul SDSM survine în contextul în care duminică este așteptat la Skopje un responsabil al Departamentului de stat al SUA pentru a discuta cu lideri politici macedoneni despre posibilitățile de ieșire din impasul politic în care se află deja de doi ani fosta republică iugoslavă.

"Președintele parlamentului a fost ales în conformitate cu legea, iar în perioada următoare va fi ales un nou guvern, în conformitate cu legea și Constituția", a anunțat într-un comunicat difuzat duminică SDSM, care-și acuză rivalul de dreapta că încearcă să împiedice un transfer pașnic al puterii.

Joi, alegerea unui nou președinte al parlamentului Macedoniei, albanezul Talat Xhaferi, de către coaliția de social-democrați a lui Zoran Zaev și partide ale minorității albaneze, a provocat furia unor manifestanți simpatizanți ai dreptei (VMRO-DPMNE), care au spus că acest vot este incorect. Zoran Zaev a fost văzut cu chipul însângerat, în haosul care a urmat pătrunderii în hemiciclu a unor simpatizanți ai VMRO-DPMNE a fostului premier Nikola Gruevski.

Formațiunea VMRO-DPMNE s-a plasat pe primul loc la alegerile legislative anticipate din decembrie, care trebuiau să ducă la ieșirea țării din impasul politic creat de publicarea unor înregistrări ilegale privind fapte de corupție în care ar fi fost implicată formațiunea de dreapta. Însă nu a reușit să își asigure o majoritate din cei 120 de deputați din legislativ. Președintele de dreapta, Gjorge Ivanov, a refuzat la rândul său să îl lase pe liderul social-democrat (SDSM), Zoran Zaev, să formeze cu partidele albaneze un guvern de coaliție, în contextul în care acesta ar dispune totuși de o majoritate în parlament (67 din 120 de deputați).

Simpatizanți ai dreptei manifestează zilnic de mai multe săptămâni la Skopje, susținând că un guvern al SDSM și al partidelor albaneze ar aduce atingere unității naționale a Macedoniei. Ei resping în special o solicitare de a oferi limbii albaneze statutul de limbă oficială pe întreg teritoriul, prima etapă, în opinia lor, a unei dezmembrări a țării.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.