Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Criză politică în Suedia: Premierul și-a dat demisia după ce a pierdut încrederea parlamentului

AP
Stefan Lofven

Prim-ministrul suedez Stefan Lofven şi-a prezentat luni demisia, la o săptămână după votul de neîncredere pe care i l-a acordat parlamentul, lăsându-i preşedintelui acestui for sarcina de a găsi un nou şef al guvernului, informează AFP şi Reuters, conform AGERPRES.

'La un an până la alegerile la termen, având în vedere situaţia extraordinară în care se află ţara, cu o pandemie în desfăşurare şi provocările aparte pe care aceasta le generează, alegerile anticipate nu sunt ceea ce este mai bine pentru Suedia', a declarat Lofven într-o conferinţă de presă.

'Din acest motiv, i-am solicitat preşedintelui Camerei să fiu eliberat din atribuţiile mele de prim-ministru', a adăugat el.

Stefan Lofven s-a declarat totuşi pregătit să revină în funcţie în cadrul noilor tratative parlamentare care vor începe.

El a devenit săptămâna trecută primul şef de guvern suedez care a pierdut încrederea parlamentului. În practică, guvernul său rămâne în funcţie pentru gestionarea treburilor curente.

Căderea guvernului Lofven a fost provocată de un subiect politic sensibil şi simbolic exploziv în Suedia: chiriile plafonate, de care beneficiază numeroşi suedezi.

Moţiunea a fost introdusă după ce Partidul de Stânga şi-a retras sprijinul pentru guvernul minoritar al lui Lofven din cauza unui conflict cu privire la un proiect de liberalizare a preţurilor chiriilor.

Cele şapte zile de negocieri purtate de Lofven în tentativa de a găsi o nouă majoritate în favoarea sa au rămas fără rezultat.

Lofven, un fost lider sindical şi sudor, conducea o coaliţie minoritară fragilă cu Verzii începând din 2018, bazându-se pe două partide mici de centru-dreapta şi pe Partidul de Stânga pentru a rămâne la putere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.