Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Criza politică se amplifică în Maroc. Țara este fără guvern legitim la 5 luni de la alegeri

operationworld.com
Maroc

Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (PJD, islamist) a lansat un apel sâmbătă seară la accelerarea formării guvernului marocan, la cinci luni după alegerile parlamentare, şi a dat asigurări că îl sprijină pe noul premier provenit din rândurile sale, desemnat vineri de regele Marocului, transmite AFP preluat de agerpres.

Liderii partidului islamist învingător în alegerile din octombrie 2016, după o primă victorie istorică în 2011, s-au reunit sâmbătă cu uşile închise la Sale, un oraş situat în apropierea capitalei Rabat, pentru a decide linia de urmat în negocierile pentru formarea guvernului. 

Această reuniune a fost rezultatul "noilor evoluţii" pe care le-a cunoscut viaţa politică din Maroc, în special înlăturarea prim-ministrului islamist Abdelilah Benkirane, miercuri în urma deciziei regelui, şi înlocuirea lui cu numărul doi din PJD, Saad Eddine El Othmani, pe care Mohammed al VI-lea l-a însărcinat cu formarea unui guvern pentru "a depăşi situaţia actuală de imobilitate". 

Într-un comunicat citit în faţa presei sâmbătă seară la finalul acestei reuniuni, formaţiunea islamistă "şi-a exprimat satisfacţia pentru opţiunea regelui de a desemna o personalitate provenită din PJD", afirmându-şi sprijinul faţă de noul premier şi lansând un apel la accelerarea punerii în practică a unei majorităţi guvernamentale, pentru un "guvern puternic, omogen şi eficient". 

Saad Eddine El Othmani le-a mai spus liderilor partidului că regele a afirmat că doreşte "să lucreze în continuare cu ei". 

După alegerile din octombrie, premierul Abdelilah Benkirane a eşuat în alcătuirea unei majorităţi, din cauza divergenţelor cu fostul ministru al agriculturii Aziz Akhannouch, lider al Adunării Naţionale a Independenţilor (RNI), care a cerut cooptarea la guvernare a altor două partide aliate. 

La rândul său, Abdelilah Benkirane a propus păstrarea coaliţiei existente, o alianţă eterogenă formată din islamişti, liberali şi foşti comunişti. 

PJD nu a dezvăluit strategia pe care o va adopta în negocieri, dar potrivit liderilor partidului, nu mai este dispus la concesii, pasând mingea în terenul lui Aziz Akhannouch. 

Este pentru prima dată în istoria recentă când Marocul rămâne fără guvern o perioadă atât de îndelungată, mai scrie AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.