Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CRIZA politică se încheie în Spania. Socialiștii cedează și Mariano Rajoy va forma un nou guvern

yahoo.com
Mariano Rajoy

Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE), al doilea partid ca mărime din ţară, a decis duminică să-l lase pe conservatorul Mariano Rajoy să formeze un nou guvern şi să evite astfel o revenire la urne, după un impas politic de zece luni, relatează AFP şi Reuters citate de agerpres.

Vezi și: Scandal cu un panou electoral. Cum explică UDMR un mesaj controversat din Ardeal/ FOTO

Delegaţii comitetului federal al PSOE, reuniţi la Madrid, au decis cu 139 de voturi pentru şi 96 împotrivă să se abţină în cadrul votului de încredere, stabilit pentru săptămâna viitoare, pentru a-i permite lui Rajoy, la putere de la sfârşitul anului 2011, să formeze un guvern minoritar. Partidul socialist, divizat şi aflat în dificultate, evită astfel ca spaniolii să se întoarcă la urne pentru a treia oară într-un an, notează sursa citată. 

Comitetul federal al PSOE, care stabileşte linia partidului între congrese, s-a reunit la Madrid după săptămâni de lupte interne provocate de eşecuri electorale succesive şi ameninţarea crescândă a partidului anti-austeritate Podemos, decis să îl înlocuiască. 

Dezacordurile în privinţa strategiei de urmat au condus la o lovitură în forţă fără precedent şi demisia forţată, la 1 octombrie, a secretarului general al PSOE Pedro Sanchez. Acesta refuza categoric să îl lase pe conservatorul Mariano Rajoy să rămână la putere, după un prim mandat marcat de scandaluri de corupţie şi inegalităţi crescânde. 

Partidul Popular (PP) al lui Mariano Rajoy a câştigat ultimele două scrutinuri, dar fără o majoritate absolută şi fără aliaţi. Pentru a forma un guvern minoritar, are nevoie ca deputaţii socialişti să îi acorde încrederea ori cel puţin să se abţină. 

Liderul conservatorilor urmează astfel să obţină încrederea Camerei înainte de sfârşitul lunii şi Spania să aibă din nou un guvern în noiembrie, după mai mult de 300 de zile de interimat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.