Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Criza transatlantică ajunge la ONU, într-o sinteză AFP

newsweek.ro
Consiliul de securitate ONU

Criza diplomatică fără precedent între SUA şi Franţa s-a făcut simţită luni pe culoarele Adunării Generale a ONU, chiar dacă preşedintele american Joe Biden părea să urmărească o calmare prin redeschiderea frontierelor cu Europa, comentează marţi France Presse într-o amplă sinteză, potrivit Agerpres.

Preşedintele american a sosit luni la New York, decis să pună accentul pe lupta împotriva epidemiei de COVID-19 şi încălzirii globale sau pe confruntarea cu China, în raport cu care - potrivit consilierilor săi - el "nu crede în noţiunea unui Război rece".

Dar mesajul său este umbrit de anunţul din 15 septembrie cu privire la un pact de securitate încheiat cu Australia şi Marea Britanie pentru a contracara China, supranumit AUKUS. Acest nou parteneriat a provocat o furtună transatlantică, pentru că s-a făcut în spatele francezilor, care au pierdut astfel un imens contract pentru submarine comandate de Canberra.

Ca un rezumat al priorităţilor diplomatice ale preşedintelui american, el are prevăzută pentru marţi - în marja reuniunii de la ONU - doar o întâlnire cu premierul australian Scott Morrison, înainte de a-l primi pe şeful guvernului britanic Boris Johnson la întoarcerea sa la Casa Albă.

Citește și: RAPORT BOMBĂ privind ASASINATUL EXPLOZIV de la ARAD-Angajați MApN ce ar putea face parte din anturajul...

Joe Biden este "nerăbdător" să discute "calea de urmat" într-o convorbire la telefon cu omologul său francez Emmanuel Macron, care a renunţat la vizita la New York, a declarat un înalt responsabil american, confirmând că liderul democrat a solicitat o astfel de discuţie.

"Înţelegem poziţia franceză" chiar dacă "nu o împărtăşim", a adăugat acesta.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, se va întâlni, la rândul său, în marja Adunării Generale a ONU, cu noul şef al diplomaţiei britanice, Liz Truss. Dar pentru moment nu s-a anunţat nicio întâlnire a lui Blinken cu omologul său francez, Jean-Yves Le Drian.

"Agenda va evolua", s-a limitat să spună luni o responsabilă a Departamentului de Stat american, Erica Barks-Ruggles, asigurând că guvernul Biden consideră că este "foarte important să lucrăm împreună în multe probleme globale".

Într-o încercare de a calma tensiunea la începutul unei săptămâni ce va fi marcată de multiple întâlniri la New York, Casa Albă a anunţat luni dimineaţă redeschiderea frontierelor SUA pentru călătorii vaccinaţi împotriva COVID-19 - o cerere recurentă a aliaţilor europeni.

Deşi decizia a fost luată pe baze sanitare, soluţia găsită a fost şi rezultatul diplomaţiei, a completat un înalt responsabil american, sugerând că momentul nu a fost lipsit de legătură cu criza transatlantică. Antony Blinken a abordat, de asemenea, această problemă, dragă francezilor, în cadrul unei întâlniri de vineri cu ambasadorul Franţei la Washington, Philippe Etienne.

Londra şi Washingtonul au încercat deja în weekend să-l împace pe aliatul francez, notează AFP.

"Dragostea noastră pentru Franţa este neclintită", a declarat premierul britanic, Boris Johnson, în avionul care îl ducea la New York.

Dar aceste cuvinte "dulci" nu au fost de natură să calmeze iritarea şefului diplomaţiei franceze, care a calificat Londra "a cincea roată la căruţă", potrivit AFP.

Parisul nu pare uşor de împăcat. Într-un gest inedit, guvernul francez şi-a rechemat ambasadorii din SUA şi Australia pentru consultări, denunţând "o lovitură de cuţit în spate", o "minciună" şi o "ruptură majoră de încredere".

Franţa a primit luni sprijinul preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi al şefului Consiliului European, Charles Michel.

Dacă Ursula von der Leyen a considerat "inacceptabil" modul în care a fost "tratată" Franţa, Charles Michel a denunţat "lipsa de loialitate" a SUA şi a pledat pentru consolidarea 'capacităţii de acţiune' a UE pe scena internaţională.

Acesta este un "şoc" pe scena mondială, a apreciat la rândul său şefa diplomaţiei belgiene, Sophie Wilmes, chemând Europa să fie "mai vocală" în relaţia sa transatlantică.

Miniştrii de externe ai statelor membre ale UE "şi-au exprimat în mod clar solidaritatea faţă de Franţa", precum şi "sprijinul clar", a declarat presei luni seara şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, care a condus discuţiile.

Parisul doreşte ca problema să cântărească în redefinirea în curs a conceptului strategic al NATO şi asupra unei forme de autonomie strategică cu care ar dori ca UE să se înzestreze

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.