Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Criză umanitară severă în Africa: 2,4 milioane de persoane crapă de foame din cauza insurecției jihadiste

Peste 2,4 milioane de persoane au nevoie de un ajutor alimentar de urgenţă în ţări din Sahel precum Burkina Faso, Mali şi Niger, unde intensificarea violenţelor jihadiste au declanşat o criză umanitară, a anunţat marţi la Geneva un purtător de cuvânt al Programului Alimentar Mondial (PAM), relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Dacă nu acţionăm acum pentru a lupta împotriva foametei în Sahel, o întreagă generaţie este în pericol", a declarat presei purtătorul de cuvânt al PAM, Hervé Verhoosel.

Confruntări violente între grupări armate au declanşat strămutări de mare amploare care au crescut mereu, 20 de milioane de persoane locuind în zone de conflict, a subliniat el.

Peste 860.000 de persoane au fost strămutate, iar cele trei ţări găzduiesc 270.000 de refugiaţi.

În Burkina Faso, puternic afectată de criză din cauza propagării violenţelor, au avut loc mai multe atacuri în cursul primului semestru din 2019 decât în cursul anului 2018.

Conform unui bilanţ realizat de AFP, aproape 700 de persoane au fost ucise în Burkina Faso de când această ţară se confruntă cu o insurecţie jihadistă care s-a propagat din statul Mali vecin în 2015.

Conform estimărilor ONU, aproape jumătate de milioane de persoane şi-au părăsit locuinţele în Burkina Faso. Directorul PAM pentru Burkina Faso, David Bulman, a transmis că această cifră va ajunge la 650.000 până la sfârşitul anului.

"Aceşti oameni sunt deja săraci. Iar când sunt strămutaţi, acest lucru înseamnă că lasă totul în urmă", a subliniat el.

Examinări medicale efectuate în rândul populaţiei strămutate în Burkina Faso au arătat rate de malnutriţie extrem de ridicate. Şapte procente dintre persoanele strămutate mor sau sunt ameninţate de foamete, o rată mult mai mare decât pragul de 2% care declanşează declararea unei stări de urgenţă, a precizat el.

"Vorbim de mii" de copii afectaţi, a subliniat el.

PAM a furnizat în 2019 ajutor alimentar pentru mai mult de 2,6 milioane de persoane în centrul Sahelului, dar a subliniat că propagarea insurecţiei islamiste limitează sever accesul la sprijin.

Această agenţie a ONU a transmis de asemenea că se confruntă cu un deficit financiar important şi că are nevoie de urgenţă de 150 de milioane de dolari pentru a-şi continua programele de ajutor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.