Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Criză umanitară: jumătate de milion de somalezi, afectați de inundații

Twitter
inundatii

Inundaţiile care afectează mai multe regiuni din Somalia au avut impact asupra a peste 547.000 de persoane - dintre care 370.000 au fost strămutate - au distrus mijloacele de trai şi infrastructura din ţara situată în Cornul Africii, a anunţat luni Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), citată de Xinhua, potrivit Agerpres.

Citând cifre din partea Înaltului Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite (UNHCR), Oficiul pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA) a declarat că cel puţin 17 persoane şi-au pierdut viaţa de la debutul inundaţiilor, la 21 octombrie.

''Terenuri agricole, infrastructura şi drumurile au fost distruse, iar mijloacele de trai au fost perturbate în unele dintre cele mai grav afectate regiuni'', a indicat OCHA în cel mai recent raport.

Potrivit oficiului, agenţiile umanitare şi partenerii lor au reuşit să ajungă la cel puţin 105.000 de persoane afectate de inundaţii din Somalia, însă lipsuri semnificative continuă să existe în ceea ce priveşte furnizarea asistenţei. Potrivit ONU, anul 2019 a reprezentat o nouă perioadă tumultuoasă pentru fermierii somalezi care s-au confruntat cu cea mai redusă recoltă de cereale din ultimele decenii.

Agenţia ONU a indicat că partenerii umanitari continuă să îşi extindă operaţiunile în regiunea Bakool din Somalia în ciuda unui mediu dificil de operare. ''Cele mai afectate districte sunt Beletweyne din statul Hirshabelle, unde 231.000 de persoane şi-au abandonat casele inundate, şi Bardheere din regiunea Gedo, unde 55.000 de persoane au fost strămutate în urma inundaţiilor'', a notat agenţia ONU.

''În Berdale din Statul Somaliei de Sud-Vest, se estimează că aproximativ 30.000 de persoane, multe dintre acestea femei şi copii, au fost strămutate din cauza viiturilor provocate de ploile abundente. Oraşul, care se află la 60 de kilometri vest de Baidoa, a rămas izolat deoarece majoritatea drumurilor sunt inaccesibile'', a adăugat agenţia ONU.

Inundaţiile au fost provocate de ploile sezoniere Deyr, care au debutat la începutul lunii septembrie în multe zone din Somalia şi zonele înalte din Etiopia, de unde îşi au originea râurile Juba şi Shabelle, potrivit agenţiei somaleze pentru gestionarea apei şi solului (SWALIM) din cadrul Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO).

Sudanul de Sud se confruntă de asemenea cu efectele devastatoare ale inundaţiilor. Săptămâna trecută, organizaţia Salvaţi Copiii a anunţat că peste 420.000 de persoane sunt strămutate din cauza ploilor torenţiale şi a inundaţiilor care au afectat Sudanul de Sud.

La începutul lunii, ONU a anunţat că viiturile au făcut cel puţin 48 de morţi şi au afectat peste 144.000 de persoane în Kenya, distrugând infrastructura-cheie şi mijloacele de trai în această ţară est-africană. Ploile abundente urmează după o perioadă de secetă prelungită, care a crescut numărul persoanelor cu risc crescut de insecuritate alimentară din Kenya la 3,1 milioane.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.