Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Croaţia devine a treia ţară din UE, după Cipru şi Malta, care înscrie feminicidul în Codul Penal

freepik.com
femeie violata, abuzata

Parlamentul croat a adoptat joi amendamente la Codul Penal în vederea înscrierii feminiciului ca infracţiune penală distinctă, ceea ce face din Croaţia al treilea stat membru al Uniunii Europene (UE) care acordă un statut juridic uciderii femeilor din cauza sexului lor, după Cipru şi Malta, relatează AFP, potrivit news.ro

”Prin aceste modificări, noi apărăm dreptul, siguranţa şi demnitatea femeilor şi transmitem mesajul că violenţa la care sunt supuse femeile este inacceptabilă”, anunţa la sfârşitul lui februarie, prezentând proiectul de lege, premierul croat conservator Andrej Plenkovic.

Textul adoptat prevede pedepse între zece şi 40 de ani de închisoare, cea mai dură prevăzută de legea coată.

Aceste modificări ale Codului Penal au fost adoptate cu 70 la 60 de voturi, potrivit agenţiei oficiale croate de presă Hina.

Potrivit unor ONG-uri locale, Croaţia este al treilea stat membru UE cu cel mai mare număr de feminicide raportat la numărul de locuitori.

În 2022, 2.300 de femei au fost ucise în UE de către partenerul lor sau de către un membru al familiei, potrivit unor date europene.

În Croaţia, o ţară cu 3,8 milioane de locuitori, 13 femei au fost ucise în 2022, dintre care 12 de către un apropiat, iar nouă în 2023.

Guvernul a decis să propună acest text în urma uciderii în septembrie a lui Mihaela Berak, o studentă la Drept în vârstă de 20 de ani, de către un poliţist cu care a avut o scurtă relaţie.

Moartea tinerei a provocat a dezbatere puternică pe tema erorilor unui sistem însărcinat să protejeze victimele şi pe tema legislaţiei.

Manifestaţii au avut loc în întreaga ţară, la care s-a cerut să i se facă dreptate Mihaelei şi să se înscrie feminicidul în lege.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.