Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Croaţia:Fostul şef al serviciilor de informaţii ale Iugoslaviei comuniste, condamnat pentru omor, extrădat din Germania

croatia

Ultimul şef al serviciilor de informaţii ale Iugoslaviei comuniste, Zdravko Mustac, condamnat de justiţia germană pentru asasinarea unui disident croat în 1983, a fost extrădat joi din Germania în Croaţia, unde are de executat o pedeapsă de 40 de ani de închisoare, transmite AFP preluat de agerpres.

Zdravko Mustac, în vârstă de 77 de ani, a ajuns la Zagreb cu o cursă de linie de la Munchen şi a fost transferat ulterior într-un penitenciar din capitală, a transmis televiziunea naţională croată HRT.

În 2016, justiţia germană i-a condamnat pe Mustac şi pe fostul adjunct al acestuia, Josip Perkovic, la detenţie pe viaţă pentru complicitate la asasinarea disidentului croat Stjepan Djurekovic.

Justiţia din Croaţia, ţară unde nu există detenţia pe viaţă, a reexaminat în 2018 dosarul lui Perkovic şi Mustac, reducându-le pedepsele la 30, respectiv 40 de ani.

Josip Perkovic a fost deja extrădat din Germania în luna iulie.

Victima a fost împuşcată şi lovită cu un satâr de trei atacatori neidentificaţi, într-un garaj folosit ca tipografie la Wolfratshausen, în apropiere de Munchen.

Potrivit acuzării, mobilul asasinatului a fost reducerea la tăcere a lui Stjepan Djurekovic, care deţinea informaţii compromiţătoare despre fiul unui responsabil iugoslav de prim-plan.

Mustac şi Perkovic au fost predaţi justiţiei germane în 2014 în baza unui mandat de arestare european, căruia Croaţia, stat membru al Uniunii Europene din 2013, era obligat să-i dea curs.

Guvernul croat se opunea judecării lor în Germania şi, cu puţin timp înaintea aderării la UE, a trecut prin parlament o lege care interzicea transferul în străinătate al cetăţenilor săi pentru fapte comise înainte de august 2002.

Dosarul a afectat pentru o vreme relaţiile dintre Zagreb şi Berlin, dar, la presiunea partenerilor săi europeni, Croaţia a amendat ulterior acest text.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.