Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CROCEU: 'Covid-19 este șansa Europei și a cetățenilor ei de a-și demonstra solidaritatea'

Facebook
covid 19 coronavirus

Comitetul Reprezentanților Bisericilor Ortodoxe pe lângă Uniunea Europeană (CROCEU) a publicat un comunicat referitor la epidemia de coronavirus și consecințele sale în plan social, politic și spiritual. Este o mare încercare, spun aceștia, dar și o ocazie unică de ne demonstra solidaritatea și a ne schimba viața.

Membrii CROCEU transmit sincere condoleanțe rudelor celor care au decedat din cauza Covid-19 și urări de sănătate celor care se luptă cu boala. Totodată, își exprimă recunoștința pentru lucrătorii medicali și cei din domeniul asistenței sociale, care își riscă sănătatea pentru a oferi îngrijiri și sprijin, potrivit Basilica.ro.

Citește și: Pensionarii mai au de așteptat! Decizia va fi luată abia luna viitoare .

„În faptele lor găsim expresia concretă a unei atitudini și a unui comportament după care ar trebui să ne călăuzim cu toții, fie că suntem persoane, instituții sau state”, se menționează în document.

„Pentru UE și statele membre, aceasta reprezintă ocazia de a dovedi că principiul solidarității europene este mai mult decât un exercițiu de retorică. (…) Ne rugăm pentru liderii europeni și facem apel la ei, precum și la toți cetățenii europeni, să nu piardă ocazia aceasta închizându-și inimile și granițele și întorcând spatele statelor și popoarelor care trec acum prin cea mai mare încercare.”

Membrii CROCEU sprijină măsurile stricte impuse de autoritățile naționale din întreaga Uniune Europeană cu scopul încetinirii răspândirii noului coronavirus. Ei cer însă aplicarea echilibrată a acestora, fără încălcarea drepturilor fundamentale ale omului, drepturi care reprezintă valori centrale ale constructului european: respectul pentru viața privată, libertatea religioasă, libertatea de circulație și libertatea adunărilor.

Citește și: Ministrul Agriculturii îi liniștește pe români: Există foarte multe stocuri

Această perioadă, scriu semnatarii, ar trebui să fie pentru fiecare dintre noi o ocazie de a medita cu privire la principiile, convingerile și comportamentul propriu, de a le pune sub semnul întrebării și chiar de a ni le schimba – de a ne schimba propria viață.

„Fiind închiși în casă, ne-am putea (re)descoperi sinele, precum și frumusețea și valoarea vieții de familie. Obligați să ne limităm comportamentul de consum, am putea (re)descoperi diferența dintre nevoi și dorințe… În imposibilitatea de a ne întâlni și a ne îmbrățișa, de a petrece timp cu cei dragi, am putea redescoperi că în interiorul nostru tânjim după comuniune interpersonală și iubire – care, pentru noi, creștinii, oglindește chipul și asemănarea cu Creatorul și Dumnezeul nostru Întreit în Persoană.”

„Nu în ultimul rând, aflându-ne în imposibilitatea de a ne împărtăși de viața sfințitoare a Bisericii, mai ales prin participarea la Dumnezeiasca Liturghie, am putea (re)descoperi, mai pregnant și cu autentică smerenie, darul neprețuit al vieții veșnice pe care Dumnezeu ni-l oferă cu atâta generozitate.”

Citește și: Marcel Ciolacu, apel către președintele României: O să venim cu anumite măsuri economice.

Membrii CROCEU se roagă cu încredere Domnului Iisus Hristos cel Înviat pentru luminarea savanților, a lucrătorilor din sănătate și a liderilor politici, pentru a găsi o soluție rapidă și de bun augur la criza curentă, și pentru ca familiile „să devină un liman de pace în aceste vremuri de tulburare și confuzie”.

„Ne exprimăm încrederea că Cel care este Izvorul Vieții și a călcat cu moartea pe moarte ne va risipi în cele din urmă temerile va da bucurie întregii Sale Creații”, afirmă în încheiere reprezentanții Bisericilor Ortodoxe pe lângă Uniunea Europeană.

Comitetul Reprezentanților Bisericilor Ortodoxe pe lângă Uniunea Europeană (CROCEU) a fost înființat în 2010 cu scopul de a articula preocupările și viziunea Bisericii Ortodoxe cu privire la deciziile și politicile adoptate de Uniunea Europeană. Cu sediul la Bruxelles, CROCEU este format din reprezentanți ai Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol, ai Patriarhiei Moscovei, ai Patriarhiei Române, ai Patriarhiei Bulgariei, ai Bisericii Ciprului și ai Bisericii Greciei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.