Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CSM a dat liber procurorilor la documentele SRI, SIE sau DGIPI

146675 2 dosare penale

Orice judecător sau procuror din România va avea acces la informaţiile serviciilor secrete, doar în baza jurământului pe care îl depune la primirea funcţiei şi a angajamentului de a păstra confidenţialitatea informaţiilor.

Consiliul Superior al Magistraturii a găsit o metodă pentru a evita trecerea magistraţilor prin verificări laborioase şi incomode, impuse de obţinerea unui certificat de securitate ORNISS. De multe ori, judecătorii şi procurorii refuzau să se supună acesteia, pentru că presupunea inclusiv o intruziune în viaţa privată, documentând de la relaţii extraconjugale la prietenii sau relaţii de afaceri.

CSM a emis o hotărâre prin care a aprobat regulamentul prin accesul magistraţilor la informaţii clasificate, în baza unui jurământ şi a unui angajament de păstrare a tăcerii. În condiţiile în care în România se scurg din dosarele penale în fiecare zi informaţii nedestinate publicului, hotărârea CSM pare riscantă, mai ales că, prin acest regulament, s-a acordat dreptul oricărui procuror din România, de la orice parchet şi orice nivel, să aibă acces la toate documentele serviciilor de informaţii care acţionează în ţară sau în străinătate!

Legea informaţiilor clasificate nu exclude magistraţii

Legea privind accesul la informaţiile clasificate, 182/2002, prevede cum pot avea acces la informaţii clasificate anumite categorii de persoane. Unele dintre ele prin obţinerea certificatului ORNISS, altele, prin simpla depunere a jurământului în funcţie. " (1) Persoanele care vor avea acces la informaţii clasificate secrete de stat vor fi verificate, în prealabil, cu privire la onestitatea şi profesionalismul lor, referitoare la utilizarea acestor informaţii. (...) Procedurile de verificare sunt cele obligatorii pentru persoanele care lucrează în cadrul Autorităţii Naţionale de Securitate, care gestionează informaţii NATO, potrivit echivalenţelor nivelurilor de secretizare prevăzute prin prezenta lege. (4) Accesul la informaţii clasificate ce constituie secret de stat, respectiv secret de serviciu (...) este garantat, sub condiţia validării alegerii sau numirii şi a depunerii jurământului, pentru categoriile de persoane (...) care, în concordanţă cu atribuţiile specifice, sunt îndreptăţite să aibă acces la informaţiile clasificate (...) în baza unor proceduri interne ale instituţiilor din care aceştia fac parte, avizate de Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat, după ce au luat la cunoştinţă de responsabilităţile ce le revin privind protecţia informaţiilor clasificate şi au semnat angajamentul scris de păstrare a secretului (...)" Conform regulamentului elaborat de CSM, magistraţii se încadrează la această ultimă categorie prevăzută în lege, ca atare, nu au nevoie de certificat ORNISS.

CSM a dat liber procurorilor la documentele SRI, SIE, DGIPI şi altele

Conform Hotărârii CSM, pentru judecători, procurori şi magistraţii asistenţi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Judtiţie, accesul la informaţii clasificate - secret de stat, respectiv secret de serviciu, este garantat, conform art 7, alineatul 4 din Legea 182/2002, privind protecţia informaţiilor clasificate, cu modificările şi completările ulterioare, sub condiţia numirii şi depunerii jurământului. Accesul nu se limitează însă la informaţiile clasificate pe care magistraţii le întâlnesc într-o cauză pe care o au spre soluţionare sau instrumentare, ci la informaţii clasificate au acces inclusiv judecătorii delegaţi/desemnaţi să îndeplinească şi alte activităţi în cadrul compartimentelor instanţei, precum şi judecătorilor de supraveghere a privării de libertate, cu respectarea principiului necesităţii de a cunoaşte. Inclusiv judecătorii şi procurorii detaşati la CSM, INM şi Şcoala Naţională de Grefieri, dar şi cei din Inspecţia Judiciară vor avea, conform acestui regulament, acces la informaţii clasificate. După depunerea jurământului şi a semnării acordului de păstrare a confidenţialităţii, magistraţii primesc de la procurorul ierarhic superior sau de la preşedintele instanţei în care funcţionează avizul în baza căruia au acces la informaţii clasificate şi acordul pentru a vedea documentele care nu sunt în cauza sa.

Singurii care nu pot avea acces sunt magistraţii împotriva cărora a fost începută urmărirea penală pentru infracţiuni privind siguranţa naţională sau terorism, dacă procurorul sau judecătorul a fost arestat sau trimis în judecată şi dacă este cercetat disciplinar. Dacă la momentul comiterii faptelor penale sau disciplinare magistratul în cauză avea avizul dat de şeful său, acesta i se retrage, urmând a se reemite în cazul în care cercetarea disciplinară este clasată sau magistratul este achitat definitiv.

Părţile şi avocaţii, nimic fără ORNISS. Egalitatea de arme, o teorie!

Conform aceluiaşi regulament întocmit de CSM, părţile şi avocaţii lor NU au acces la informaţii clasificate dacă nu au certificat de securitate ORNISS. "În cauzele care conţin şi documente clasificate, documentele respective se păstrează în volume separate, care nu sunt accesibile publicului. Aceste documente pot fi accesibile personalului instanţelor, sau, după caz, al parchetelor, părţilor, apărătorilor acestora, experţilor, interpreţilor, potrivit procedurii (....) şi NUMAI dacă deţin certificat de securitate pentru acces la informaţii clasificate sau autorizaţie de acces, corespunzător clasei, respectiv nivelului de secretizare al fiecăruia dintre documentele volumului corespunzător şi dacă argumentează principiul necesităţii de a cunoaşte". Conducătorul instanţei sau al parchetului este cel care avizează favorabil accesul persoanelor la informaţii clasificate din propriile dosare, însă numai dacă fac dovada îndeplinirii tuturor condiţiilor de securitate.

preluare ziuanews.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.