Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CSM a publicat rezultatul controlului la practica instanțelor și parchetelor în investigarea infracțiunilor la viața sexuală cu victime minore (DOCUMENT)

csm

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, cu unanimitate, a aprobat în ședința din 27 iulie raportul Inspecției Judiciare privind "Practica instanțelor de judecată şi a parchetelor de pe lângă acestea în investigarea şi soluționarea cauzelor privind infracțiuni la viața sexuală cu victime minore". Controlul a fost dispus în ședința Plenului CSM din data de 11 iunie 2020 cu majoritate. Totodată s-a hotărât sesizarea ministrului justiţiei cu propuneri de modificare a Codului penal.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat propunerile formulate la punctele 1-5 din raport şi a propunerilor de la punctele 6-10, reformulate, respectiv:

„1. Modificarea dispoziţiilor Codului de procedură penală, respectiv art.111 alin.(6) Cod procedură penală, în sensul ca măsurile privind desfăşurarea audierilor în incinte concepute sau adaptate acestui scop şi, respectiv, prin intermediul sau în prezenţa unui psiholog sau a altui specialist în consilierea victimelor să dobândească forţă obligatorie. (unanimitate)

2.Reglementarea legală a obligativităţii efectuării unei evaluări psihologice a persoanei vătămate minore în cauzele având ca obiect infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale. (unanimitate)

3. Reglementarea legală a obligativităţii desfăşurării procedurii cu victime minore în cauzele având ca obiect infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale, în faţa instanţei, în şedinţă nepublică. (unanimitate)

4. Eliminarea necorelării legislative între dispoziţiile art.93 alin.(4) şi art.281 alin.(1) lit.f) Cod procedură penală, în sensul reglementării sancţiunii nulităţii absolute şi în cazul în care persoana vătămată este audiată în absenţa unui avocat. (unanimitate)

5. Dezvoltarea şi aplicarea la nivel naţional a unei metodologii obligatorii de audiere a victimelor minore ale infracţiunilor, în special a victimelor infracţiunilor abuzului sexual, adoptate în urma consultării tuturor factorilor în materie. (unanimitate)

6. Analiza necesităţii desfăşurării unor activităţi de formare profesională continuă (centralizată şi la nivel descentralizat), interdisciplinară, cu implicarea mai multor autorităţi, precum Institutul Naţional al Magistraturii, Şcoala Naţională de Grefieri, instanţele şi parchetele, Uniunea Naţională a Barourilor din România, Institutul Naţional de Pregătire şi Perfecţionare a Avocaţilor, Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului; (unanimitate)

- crearea unui grup de lucru din care să facă parte reprezentanţi ai instituţiilor menţionate sau a oricăror alte instituţii cu expertiză în domeniu (de ex. poliţia judiciară), ori consultarea acestora, în scopul identificării problematicilor specifice fiecăreia în desfăşurarea procedurilor judiciare şi centralizarea acestora, pentru fundamentarea elaborării programelor de pregătire profesională continuă centralizată;

- elaborarea unei strategii comune de lucru prin evaluarea aspectelor rezultate din întâlnirile/consultările precedente, în scopul identificării celor mai bune tehnici/metode de desfăşurare a procedurilor judiciare (de exemplu cele referitoare la audierea minorilor, în sensul prezenţei aceluiaşi psiholog în faţa organului de poliţie, procurorului şi judecătorilor; audierea minorului fără prezenţa inculpatului, audierea într-un spaţiu special amenajat în acest scop, evitarea reaudierii minorului etc.) pentru desfăşurarea activităţilor specifice în condiţii legale şi cu protejarea interesului superior al minorului;

- diseminarea măsurilor stabilite la nivelul tuturor parchetelor şi instanţelor şi, dacă este cazul, efectuarea demersurilor pentru modificările legale/regulamentare (infralegale) rezultate din strategia menţionată în precedent, în vederea stabilirii unor practici unitare la nivel naţional, care să poată fi implementate în cadrul programului de formare profesională continuă centralizată şi la nivel descentralizat;

- introducerea în programele de formare profesională continuă centralizată şi la nivel descentralizat a judecătorilor şi procurorilor a unor teme privind infracţiuni la viaţa sexuală cu victime minore, precum:

  • Încadrarea juridică a faptelor în infracţiunea de viol sau, respectiv, act sexual cu un minor;
  • Aprecierea valabilităţii consimţământului persoanei vătămate minore;
  • Criterii de apreciere a constrângerii morale;
  • Tehnici de audiere a minorilor;
  • Analiza calificării faptelor săvârşite de părinţi în cazul „căsătoriei dintre minori”;
  • Evaluarea probatoriului în cazul acordului de recunoaştere a vinovăţiei şi a judecăţii în procedura simplificată;
  • Protecţia şi promovarea drepturilor copilului;
  • Măsuri de informare, sprijinire şi protecţie a victimelor minore.

7. Analiza oportunităţii implicării, sub coordonarea şi în limitele stabilite de Consiliul Superior al Magistraturii, a organelor judiciare, Institutului Naţional al Magistraturii, Şcolii Naţionale de Grefieri în susţinerea unor campanii publice de informare în domeniul protecţiei victimelor infracţiunilor; (majoritate: 15 voturi DA, 1 vot NU)

Iniţierea de către Consiliul Superior al Magistraturii a unor demersuri către Guvernul României în vederea susţinerii, de către acesta, a unor campanii de informare plătite de stat, pentru a fi difuzate în mass-media naţională, locală şi regională, având ca obiect conştientizarea populaţiei, inclusiv a minorilor, în scopul protecţiei copiilor, cu privire la drepturile acestora, a modului de reacţie în situaţia unui abuz sexual şi reprezentării că unele fapte sunt infracţiuni. În scopul transmiterii informaţiilor relevante necesare elaborării campaniei de informare, s-a apreciat că este importantă implicarea organelor judiciare, Institutului Naţional al Magistraturii şi Şcolii Naţionale de Grefieri etc.

8. Analiza oportunităţii iniţierii/desfăşurării unor întâlniri interinstituţionale cu factorii decizionali implicaţi, potrivit Legii nr.211/2004 şi 272/2004, în acordarea măsurilor de informare, sprijin şi protecţie a persoanelor vătămate minore, victime ale unor infracţiuni; (unanimitate)

Analiza în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a modului de aplicare de către sistemul judiciar a dispoziţiilor legale existente privind măsurile de informare, sprijinire şi protecţie a victimelor minore, precum şi dacă este cazul, efectuarea demersurilor pentru modificările legale/regulamentare (infralegale) necesare.

Exemplificativ, sunt menţionate dispoziţii legale care instituie în sarcina INM sau a organelor judiciare asemenea obligaţii, precum art.2 din Legea nr.211/2004; art.37 şi art.6 din acelaşi act normativ;

9. Evaluarea necesităţii conlucrării Consiliului Superior al Magistraturii, Ministerului Justiţiei, Ministerului Public şi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu Ministerul Educaţiei, în scopul promovării educaţiei juridice şi în materia care formează obiectul controlului; (majoritate: 14 voturi DA, 2 voturi NU)

Plecând de la Protocolul încheiat în anul 2017 între Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Justiţiei, Ministerul Public şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu Ministerul Educaţiei, având ca obiect generic educaţia juridică în unităţile de învăţământ, conlucrarea ar viza educaţia sexuală din perspectiva prevederilor legale, respectiv incriminare, practică judiciară, drepturile victimelor.

10. Analiza oportunităţii elaborării unei Strategii naţionale privind minorii, în care să fie cooptate toate instituţiile cu atribuţii în domeniu, urmărindu-se, pe de o parte, informarea, educarea şi conştientizarea de către societate a fenomenului, iar, pe de altă parte, crearea unor echipe multidisciplinare şi interinstituţionale de intervenţie în cazul unor astfel de situaţii. (unanimitate)

Iniţierea de către Consiliul Superior al Magistraturii a unor demersuri către Guvernul României în vederea elaborării unei Strategii naţionale, cu implicarea tuturor instituţiilor cu atribuţii în domeniu, avându-se în vedere vulnerabilităţile identificate şi detaliate în cuprinsul Raportului, propunerile din acesta, precum şi strategiile adoptate în alte domenii juridice.

Totodată, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât emiterea unei adrese către Inspecţia Judiciară pentru a comunica dacă şi câte sesizări din oficiu s-au întocmit în urma constatărilor inserate în prezentul raport privind eventualele încălcări ale art. 99 lit.t) din Legea nr.303/2004, precum şi transmiterea constatărilor din raport către instanţe şi parchete pentru a fi avute în vedere de Comisiile de evaluare a activităţii profesionale a judecătorilor şi procurorilor. (majoritate)

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât sesizarea ministrului justiţiei cu propuneri de modificare a Codului penal formulate de Direcţia legislaţie, documentare şi contencios şi însuşite în Comisia nr. 1 comună din data de 15.07.2021. (unanimitate)

Sinteza raportului poate fi consultată aici!

Vezi și: Reacția ANDPDCA, după ce Codul Penal va pedepsi nedenunţarea agresiunilor sexuale asupra copiilor: Este extrem de important să fim vigilenţi şi responsabili .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.