Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CSM a respins menținerea în funcție a unui judecător CAB

csm

Plenul CSM a respins joi cererea judecătorului de la Curtea de Apel Bucureşti Stere Learciu de menţinere în funcţie după împlinirea vârstei de 65 de ani. 

Stere Learciu a prezentat, joi, în faţa CSM, motivele pentru care doreşte prelungirea menţinerii în funcţie. 

La şedinţă a participat şi judecătorul Constantin Brânzan, fost director al Institutului National al Magistraturii, care l-a acuzat pe Learciu că l-ar fi turnat la Securitate, în tinereţe. 

"Am venit aici pentru că în notele informative pe care domnul judecător Learciu le-a dat despre mine, 11 documente, căpitanul de Securitate îi spunea să stea aproape de obiectiv, să raporteze ce probleme de familie şi ce serviciu am eu. Dumneavoastră, anul trecut, aţi pronunţat o hotărâre prin care i-aţi respins cererea de a rămâne în funcţia de judecător peste 65 de ani. După trei săptămâni aţi revenit şi i-aţi acordat aviz", a spus Brânzan, relatează agerpres.ro.

O primărie din Capitală DESFIINȚEAZĂ ghișeele: Omul va sta la cafenea, nu la coadă ca fraierul


El a amintit că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat o hotărâre prin care s-a arătat că Learciu a dat informaţii sub numele de Aurel în calitate de colaborator al Securităţii, dar nu ca poliţie politică, şi a primit bani pentru acest lucru. 

"Mi s-a părut normal să vă aduc la cunoştinţă toate aceste aspecte având în vedere cele 11 note date la Securitate despre mine, să ştiţi aceste aspecte şi să puteţi aprecia. El a fost recrutat ca să supravegheze mediul de justiţie", a susţinut Brânzan. 

Membrii CSM l-au chestionat pe Learciu în legătură cu afirmaţiile făcute de Brânzan. 

"Vreau părerea dumneavoastră personală, credeţi că acest lucru ar afecta în vreun fel imaginea Curţii de Apel Bucureşti în exterior?", l-a întrebat Marius Tudose pe Learciu, în timp ce preşedintele CSM, Mircea Aron, s-a interesat dacă au existat presiuni asupra sa când i s-a cerut să fie informator. 

"Eu sunt la origine aromân grec. Părinţii mei au fost născuţi în Grecia şi eu am fost în 1981 în excursie în Grecia, cu chemare. Când am revenit în ţară, după vreun an şi ceva, mi-au pus în faţă două documente: angajamentul şi demisia. Domnul preşedinte Apostoiu. (...) Ce era să fac? Tata era pensionar. Au zis: 'Nu te va deranja nimeni, este o măsură ca să nu te dau afară. N-ai voie să ocupi nicio funcţie în ţara asta, nici jurist, nici consilier, nici judecător, nici avocat. Şi atunci, du-te cu Dumnezeu înainte. Dar semnează asta şi nu te va deranja nimeni'. (...) Şi ce era să fac? Mi-au spus 'Ai încredere în mine că nu se întâmplă nimic'. Altceva n-am făcut", a spus Stere Learciu în faţa plenului CSM. 

Judecătorul a adăugat că în dosar nu există notă semnată de el, ci ofiţerul de securitate a scris angajamentul şi el l-a semnat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.