Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CSM face praf avizul Comisiei de la Veneţia, cu argumente luate chiar din documentele forului european

csm

Consiliul Superior al Magistraturii a transmis Comisiei de la Veneţia o serie de observaţii cu privire la avizul recent publicat, pe tema OUG 7/2019 şi OUG 12/2019. Comisia Legislaţie şi cooperare interinstituţională a CSM a adoptat pe data de 18 iunie documentul care cuprinde observaţiilor, cu majoritate de voturi.

Documentul transmite de CSM către Comisia de la Veneţia desfiinţează criticile forumului european chiar cu argumente din avize emise anii trecuţi.

Vezi AICI adresa trimisă de CSM către Comisia de la Veneţia! (.pdf)

În privinţa numirii şi demiterii procurorilor în funcţii de conducere, CSM precizează că reglementarea actuală este identică în aspectele esenţiale cu reglementarea anterioară, aplicată ca atare din 2005. CSM remarcă şi erori factuale în opinia Comisiei de la Veneţia, legate de procedura de numire a procurorilor de rang înalt.

Cu privire la Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ), CSM aminteşte că printre argumentele legiuitorului la înviinţarea structurii de parchet s-a precizat că Secţia constituie o garaţie legată a principiului independenţei justiţiei în general şi a independenţei judecătorului în special, în organizarea şi funcţionarea acesteia fiind implicată exclusiv autoritatea judecătorească.

CSM precizează că o asemenea structură a mai existat, însă în cadrul DNA, la înfiinţarea căreia CSM nu a avut niciun cuvânt de spus. Spre deosebire de DNA, unde conducerea este numită politic, la SIIJ numirile se fac exclusiv la nivelul sistemului judiciar, fără implicarea politicului. În acest fel, CSM remarcă faptul că este îndeplinită o recomandare din 2010 a Comisiei de la Veneţia, cu privire la numirea procurorilor de către experţi sau, ideal, de către CSM, criteriul avut în vedere fiind experienţa acestora.

CSM precizează că în privinţa comisiei de concurs pentru numirea conducerii SIIJ este îndeplinită o altă recomandare din Raportul din 2010, în care se cerea un CSM cu reprezentare pluralistă, dacă nu majoritară din partea judecătorilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.