Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CSM, zguduit din temelii: 15 judecători riscă să fie daţi afară din Consiliu

CSM

Judecătoarele Simona Marcu, Lia Savonea, Nicoleta Tinţ, Gabriela Baltag şi Evelina Oprina, membre CSM, au solicitat încetarea detaşărilor la Consiliu pentru toţi judecătorii care au depăşit termenul legal de 6 ani în aparatul instituţiei. Şedinţa secţiei de judecători a CSM în care se va discuta această solicitare a fost programată pentru 12 octombrie.

"S-a convocat pentru dat de 12.10.2017 şedinţa secţiei pentru judecători, în cadrul căreia să se analizeze solicitarea formulată de 5 membri judecători ai CSM având c obiect luarea unei hotărâri în ce priveşte încetarea detaşării tuturor judecătorilor din cadrul Consiliului ale căror mandate de detaşare au depăşit 6 ani. La stabilirea acestei date a şedinţei, preşedintele CSM a avut în vedere atât rezolvarea într-un termen rezonabil a solicitării, cât şi exigenţele regulamentare privind procedura de convocare a şedinţelor, necesitatea ca toţi membrii secţiei să poată participa pentru a-şi exprima un punct de vedere, precum şi necesitatea întocmirii de către Direcţia de Resurse Umane şi Organizare a unei note cu indicarea tuturor persoanelor detaşate, a duratei detaşărilor, a funcţiilor de conducere ocupate de magistraţii detaşaţi în aparatul CSM", a declarat Ştefan Lucaciuc, purtătorul de cuvânt al CSM.

Vezi şi: Kovesi scapă încă o dată. DECIZIA comisiei de anchetă pentru alegerile din 2009

În aparatul CSM sunt 15 judecători care au depăşit termenul legal de detaşare de 6 ani, majoritatea fiind de peste 10 ani în cadrul Consiliului. Potrivit art. 58 din Legea nr. 303/2003, detaşarea magistraţilor poate fi făcută pentru o perioadă între 6 luni şi 3 ani şi poate fi prelungită o singură dată.

"Deplin conştienţi de importanţa activităţii desfăşurate de magistraţii detaşaţi în cadrul aparatului propriu al Consiliului Superior al Magistraturii tomcia prin percepţia directă pe care o au asupra problemelor reale din instanţe şi parchete nu putem ignora o întrebare retorică pusă adesea printre colegii judecători: cum mai poate fi util un judecător sau procuror unei astfel de activităţi câtă vreme este 'rupt' de aproape un deceniu de realităţile instanţelor ori parchetelor, de modalitatea concretă de aplicare a unor acte normative noi, de dificultăţile cu care se confruntă judecătorii şi procurorii?!", se arată în solicitarea celor cinci judecătoare membre CSM.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.