Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CTP, atac incendiar la adresa lui Firea: A dat cu Regele Mihai defunct în Carol I

ctp

În REVISTA PRESEI de astăzi, stiripesurse.ro vă prezintă o analiză a jurnalistului Cristian Tudor Popescu pe tema intenției Primăriei Capitalei ca Piața Victoriei să fie redenumită și să poarte numele Piața Regele Mihai.

Digi24:

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a criticat la Digi24 propunerea primarului general Gabriela Firea ca Piaţa Victoriei să fie redenumită şi să poarte numele ultimului rege al României.
„Doamna Firea, care joacă rolul de femeie sensibilă, milostivă faţă de bătrâni, copii, animale, dânsa e o fiară politică de pradă, de un cinism remarcabil. Are viitor. Foloseşte mijloace de manipulare cinice.
Adică copiii, târgul de Crăciun, târgul acela nu era un târg oarecare de Crăciun. Târg de Crăciun înseamnă pastramă, vin fiert. Nu, a scos copiii în faţă, ca la o adică să spună: ce aţi avut cu copiii? Acum îl pune pe Regele Mihai, acum pe catafalc. La o adică să spună: ce aveţi cu Regele Mihai, nu respectaţi nici măcar memoria regelui mort?
E bună la retorici doamna Firea. Nu suportă să fie înfrântă. După înfrângerea suferită după târgul pentru copii a simţit nevoia să mai vină cu ceva. Doamna e ignorantă în foarte multe domenii, are mult tupeu. Nu a avut prevederea să se uite ce înseamnă. A dat cu Regele Mihai defunct în Carol I.
Podul Mogoşoaiei s-a numit Piaţa Victoriei după Războiul de Independenţă, când armatele conduse de Carol I intrau în Bucureşti. Doamna Firea a vrut să şteargă această amintire a celei mai mari realizări din domnia lui Carol I, dând Pieţei Victoriei numele Regelui Mihai, care nu are nicio treabă cu locul acela. Piaţeta regelui e puţin mai încolo de destulă vreme”, a declarat jurnalistul. (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

Potrivit celor de laInspectorAuto.ro cele mai periculoase automobile second-hand sunt maşinile daună totală reparate, în condiţiile în care odată ce şasiul a fost îndoit, iar asupra lui s-a intervenit termic sau mecanic pentru a-l îndrepta, acesta nu mai oferă nicio siguranţă în cazul unui nou incident rutier.
"Din 1.000 de maşini verificate online pe platforma InspectorAuto.ro în ultima perioadă circa 14% au avut o valoare de reparaţie care indică avarii serioase, iar aproximativ 6% au avut avarii atât de mari încât ar fi trebuit să fie daune totale. Pentru a evita cumpărarea unei epave pe roţi recomandăm verificarea  autoturismului în baza de date a InspectorAuto.ro, ca pas preliminar, apoi o verificare tehnică  şi de caroserie într-o unitate service autorizată R.A.R., care face inclusiv test de grosimea stratului de vopsea şi verifică integritatea sitemului de siguranţă (airbag-uri, centuri, calculator airbag etc)", spune Mihai Cune, fondator şi director general al InspectorAuto.ro.
Maşini fără airbaguri
O problemă la fel de gravă precum maşinile daună totală a fost comercializarea unor maşini fără airbaguri, care în multe cazuri pleacă tot dintr-o fostă daună totală. La prima vedere maşina pe care o ai în faţă şi vrei să o cumperi arată impecabil, iar la testul de diagnoză nu apare nicio eroare referitoare la airbaguri pentru că samsarii au pus o piesă electronică în locul acestora. Dacă maşina prezintă urme suspecte în partea frontală sau se văd urme de intervenţie pe trager, are elemente revopsite, data de fabricaţie a farurilor este mai nouă decât maşina sau îmbinarea elementelor de caroserie nu este simetrică, etc. apelaţi la un service să verifice atent caroseria maşinii pentru urme de avarii majore şi pentru a vă arăta că există airbag în volan şi la pasager sau în montanţii parbrizului (operaţiunea durează aproximativ o oră şi cu ajutorul unei camere endoscopice se poate afla totul). (Mai multe detalii AICI)

Adevărul:

Lovitură enormă care se reverberează deja într-un mod conflictual în cea mai sensibilă zonă a planetei, cu potenţialul imediat de a provoca o explozie fără precedent, antrenând zone largi ale populaţiilor musulmane.
Decizia lui Donald Trump poate provoca (dacă nu a şi făcut-o deja) o raliere de mari dimensiuni a lumii musulmane în jurul unui element de foarte mare intensitate emoţională, adică ameninţarea pierderii identităţii culturale şi religioase a zonei arabe a Ierusalimului, acolo unde se află Moscheea Al Aqsa, simbolul lor sacru, cea mai veche din lume şi la fel de importantă pentru credinţa lor precum Mecca.
Trump a decis să inverseze cursul jocurilor unanim acceptate până acum, inclusiv de întreaga comunitate internaţională. Să reamintim că, din cele 30 de ţări care au avut odată ambasada la Ierusalim, toate s-au retras din anii '80 odată cu condamnarea oficială de către ONU a anexării estului Ierusalimului de către Isarel (aveţi AICI textul celebrei rezoluţii 478 din 1980 ), ultimele ţări care au făcut acest gest în 2006 fiind Costa Rica şi El Salvador. Iar acum, prin decizia americană, se pune punct oricărei speranţe de a vedea cumva realizat procesul de pace bazat pe planul a două state fiecare cu capitala la Ierusalim. Dimpotrivă, revenim în forţă la discuţii începute după Războiul de şase zile (iunie 1967) când forţele israeliene anexează întreaga zonă de est a Ierusalimului ale cărui noi frontiere cuprind de acum şi două dintre vechile sale sectoare şi este denumit „capitala eternă şi indivizibilă a Statului Israel şi a poporului evreu“.
Iar teama cea mai mare este că, de cealaltă parte, vor putea fi uitate Acordurile de la Oslo din mai 1994 prin care se încerca rezolvarea suveranităţii şi se va reveni la epoca dură şi sângeroasă a începutului anilor '60. (Mai multe detalii AICI)

RFI:

Statele Unite apar într-o postură mai izolată decît oricînd pe plan internaţional după ce Donald Trump a anunţat recunoaşterea unilaterală a Ierusalimului drept capitală a statului Israel. Comunitatea internaţională, cu excepţia Israelului, dezaprobă această decizie a lui Trump, chiar dacă el, odată cu mutarea ambasadei americane de la Tel Aviv la Ierusalim, pledează şi pentru crearea unui stat palestinian. In Orientul Apropiat tensiunea este maximă şi au avut loc primele violenţe.
Incep cu reacţia franceză. Preşedintele Emmanuel Macron, aflat într-o vizită în Qatar, a “dezaprobat” iniţiativa lui Donald Trump, precizînd că ea contravine rezoluţiilor adoptate de Organizaţia Naţiunilor Unite. Emmanuel Macron a mai spus că Franţa îşi va preciza poziţia şi în cadrul Consiliului de securitate ONU. Reamintim că din punctul de vedere al Franţei, ca şi al Uniunii Europene de altfel, statutul Ierusalimului trebuie stabilit prin dialog între israelieni şi palestinieni. Europenii consideră că singura soluţie în regiune este crearea unui stat viabil palestinian, cu capitala în partea răsăriteană a Ierusalimului, în condiţii de securitate pentru toată lumea.
Mai toţi comentatorii, în Franţa, consideră că Donald Trump a turnat într-un fel gaz peste foc, fără să se gîndească o clipă la consecinţele deciziei sale.
Aflat într-un turneu european, şeful diplomaţiei americane, Rex Tillerson a declarat că anunţul făcut de Donald Trump corespunde pur şi simplu voinţei poporului american. Ceea ce este de fapt perfect adevărat pentru că un Congres ales în mod democratic în această mare democraţie care este America a decis, în 1995, printr-un document cu valoare de lege, recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a Israelului.
Si poate că marea problemă în prezent nu este faptul că Donald Trump decide să pună în practică o măsură adoptată de Congres, ci faptul că o face într-un context în care procesul de pace în regiune este muribund, tot Orientul Apropiat este traversat de crize, iar America total absentă ca mediator şi ca furnizoare de idei pentru găsirea unor soluţii. După cum scrie cotidianul Libération, Donald Trump “aprinde focul” şi pentru a deturna atenţia de la problemele sale interne. În mod evident el pune capăt a cinci decenii de politică relativ prudentă a Americii în regiune şi a imaginii cît de cît neutre pe care încerca să şi-o menţină americanii. (Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.