Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CTP, după vizita lui Timmermans: 'E un dur care știe toate mecanismele'

ctp

În REVISTA presei de astăzi, stiripesurse.ro vă prezintă reacția jurnalistului Cristian Tudor Popescu pe tema vizitei la București a prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Digi24:

„Se vede și din satelit ce e aici”, a spus jurnalistul Cristian Tudor Popescu despre afirmația făcută de Liviu Dragnea, după încheierea vizitiei oficiale a lui Frans Timmermans la București. El a adăugat că președintele PSD face un joc dublu și că încearcă să fraierească UE.
„În mod realist, nu a existat nicio acțiune care să știrbească independenţa justiției”, a spus Liviu Dragnea, joi după amiază.
Afirmația a fost comentată de Cristian Tudor Popescu la Jurnalul de seară.
„Nu a existat nicio acțiune! Nu a existat de pildă acea rafală de catiușe a PSD înainte de verdictul, pronunțarea domnului Toader în legătură cu șefa DNA. Domnul Dragnea însuși spunea că avem elemente clare de poliție politică. Ce sunt astea? Exact ce a spus dl. Timmermans că lovește în justiție și că întârzie ridicarea MCV pentru România. Menținerea și acum a domnului T. Toader în funcția de ministru al justiției ce este? Nu e ceva nou ce face dl. Dragnea. Am mai văzut asta. Liderii PSD au avut, de la Ion Iliescu, au avut tehnica asta bifrontală. Tehnica celor două fețe, o față bun pentru Occident, și după aceea, acasă, ștergem noi cu ei pe jos. Lasă că pleacă ăsta... până atunci... noi nu întreprindem, ne ghidăm după Constituție, noi cutare, noi cutare... și după asta: lasă, bă, că rămâneți cu mine după ce pleacă ăsta. Așa făceau toți, Adrian Năstase, Victor Ponta. Încercau și ei să arate a europeni”, a spus jurnalistul, care a precizat că „jocul dublu” nu este o noutate în cazul lui Liviu Dragnea.
„Nu e o noutate genul ăsta de joc dublu pe care îl face dl. Dragnea sperând în naivitatea domniei sale că o să-i meargă. Naivitate e un eufemism în cazul de față. Cum să crezi că poți să-l păcălești pe ocna asta de Timmermans. E un dur, care știe toate mecanismele. Cum îți imaginezi că poți să-l păcălești? Nu se poate. Mai ales acum! (...) Atunci mai mergea. Cum crede dl. Dragnea că poate să-l înșele pe dl. Timmermans? Ce vrea să ne spună, să ne arate nouă cât de șmecher e el? Vorbește de pomană. Acest trimis al Bruxelles-ului știe foarte bine”, a mai spus Cristian Tudor Popescu. (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

Următorul guvern italian va avea un munte de căţărăt dacă vrea să readucă Italiei forţa economică din anii 1990. Alegerile generale de duminică vor fi urmărite cu atenţie de întreaga Europă pentru că sunt văzute ca un barometru al puterii populismului şi, mai important, al voinţei de a reforma.
O parte apreciabilă a analiştilor consideră că cel mai mare pericol care derivă din alegerile italiene nu este ascensiunea populismului sau întărirea curentului antisistem, ci un guvern care va menţine economia în actuala stare de slăbiciune.
Economia creşte de 14 trimestre consecutiv. Anul trecut, PIB-ul a urcat cu 1,4%, cel mai mult din ultimii şapte ani, însă la actualul ritm va avea nevoie de încă şase ani pentru a ajunge la maximul de dinainte de criza financiară mondială. Italia este o economie care a uitat să crească, după cum scrie The Wall Street Journal.
PIB-ul italian era la sfârşitul anului trecut cu aproape 6% sub nivelul de la începutul anului 2008. Spre comparaţie, economia zonei euro era cu 5,5% peste, iar Germania cu 11,5% mai mare, scrie Reuters. Zona euro trece prin cea mai bună perioadă de creştere din ultimul deceniu. Comunitatea de afaceri italiană se teme că alegerile de pe 4 martie vor sufoca şi această revenire fragilă. Italia a fost cea mai rapidă economie în perioada 1950-1990.
Acum multe companii se extind fără să angajeze. Economia creează locuri de muncă, însă acestea sunt nesigure. Italia are cu aproape un milion de locuri de muncă mai mult de când Partidul Democrat a reformat legea muncii în 2014, dar 60% din acestea sunt pe perioadă determinată, notează Bloomberg. Colapsul economic a făcut să crească numărul celor care riscă să alunece sub pragul sărăciei. Numărul italienilor care se confruntă cu acest pericol s-a majorat în zece ani cu mai mult de trei milioane, la 18 milioane în 2016, anul pentru care sunt disponibile cele mai recente date.
Rata şomajului s-a redus de la 12% la sfârşitul anului 2016 la 11% în decembrie 2017, un ritm lent care pune Italia într-o poziţie net înferioară celor ale vecinilor. (Mai multe detalii AICI)

Mediafax:

Fostul lider catalan Carles Puigdemont a anunţat, joi, că îşi va retrage candidatura pentru funcţia de premier al Cataloniei, urmând să cedeze această poziţie unui alt susţinător al independenţei regiunii, relatează site-ul agenţiei Reuters.
În cadrul unui mesaj transmis pe reţelele de socializare, Puigdemont a anunţat că decizia sa de a-şi retrage candidatura pentru un nou mandat al Cataloniei este motivată de faptul că îşi doreşte ca regiunea să aibă un Guvern funcţional.
Puigdemont îl va propune pentru funcţia de premier al regiunii catalane pe Jordi Sanchez, membru al formaţiunii separatiste Junts Per Catalunya. Sanchez se află în arest preventiv în Madrid, fiind acuzat de rebeliune.
Carles Puigdemont se află în exil autoimpus la Bruxelles de când a fost destituit de către guvernul central de la Madrid din funcţia de şef al executivului Cataloniei. (Mai multe detalii AICI)

RFI:

Tradiţionalul discurs anual rostit de Vladimir Putin în faţa Parlamentului de la Moscova trebuia să se axeze, în mod normal, pe chestiuni economico-sociale. Suntem la doar două săptămâni de un scrutin prezidenţial pe care, cert, Putin este sigur că-l va câştiga din nou. Liderul de la Kremlin a ales să vorbească însă despre noile arme pe care Rusia le-a dezvoltat pentru a face faţă, spune el, ameninţărilor americane.
Timp de o oră, cu ajutorul unor imagini de sinteză, infografii şi filme video, Vladimir Putin a lăudat noile arme cu care vor fi dotaţi militarii ruşi. Rachete de croazieră cu «rază nelimitată» sau hipersonice, altele supersonice, mini-submarine cu propulsie nucleară, noi arme cu laser, drone submarine – arsenalul prezentat de liderul de la Kremlin se aseamănă cu cel din filmele de science-fiction. «Armele respective răspund activităţii militare americane. SUA vor să-şi instaleze scuturi antirachete în Europa de Est şi Coreea de Sud» a reamintit Putin. «Sper ca demonstraţia mea să-i potolească pe toţi potenţialii agresori ca şi pe cei care au gesturi inamicale faţă de Rusia cum ar fi cei care desfăşoară scuturi antirachete şi insfrastructuri Nato în apropierea graniţelor noastre» a mai punctat liderul rus. De partea sa, ministrul rus al Apărării a declarat că aceste noi arme sunt «capabile să treacă de orice sistem antirachete actualmente în funcţiune. Acele aşa-zise umbrele antirachete se vor regăsi aşadar găurite» a conchis Serghei Soigu.
Analiştii notează că dacă preşedintele rus a insistat pe faptul că «nu ameninţă pe nimeni» şi că nu va folosi aceste arme «decât în scopuri defensive», nu-i mai puţin adevărat că tonul adoptat e unul mai degrabă cu tentă militaristă. Asta într-un climat de război rece care se tot agravează între Washingon şi Moscova. Experţii sunt îngrijoraţi de faptul că această escaladă riscă să compromită tratatul New Start privind reducerea armelor strategice ruseşti şi americane. Dealtfel, Vladimir Putin a denunţat cu ocazia discursului său în faţa deputaţilor Dumei de stat, «strategia americană care facilitează recurgerea la arma nucleară. In caz de folosire a bombei atomice contra Rusiei sau a aliaţilor ei, răspunsul nostru va fi imediat şi cu toate consecinţele care decurg» a precizat liderul Kremlinului. «Nimeni nu mai vroia să ne vorbească, nimeni nu ne mai asculta. Acum, ascultaţi-ne !» şi-a conchis Vladimir Putin discursul rostit în faţa aleşilor ruşi. (Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.