Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CTP s-a dezlănțuit după decizia ÎCCJ în cazul Kovesi: Nu a reușit acest act terorist

ctp

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu consideră că decizia instanței în cazul Laurei Codruța Kovesi arată că secția specială de anchetare a magistraților a eșuat în încercarea de intimidare a magistraților.

Digi24:

Laura Codruţa Kovesi poate pleca din ţară. Instanţa supremă i-a ridicat controlul judiciar impus de Adina Florea. Decizia judecătorilor a zădărnicit astfel planurile Secţiei care urmărea, de fapt, terorizarea tuturor magistraţilor din ţară, a comentat la Jurnalul de Seară Cristian Tudor Popescu. Potrivit gazetarului, hotărârea din această seară este cu atât mai importantă cu cât survine deciziilor prin care instanţa supremă a respins alte două atacuri ale Inspecţiei Judiciare la adresa Codruţei Kovesi.
Totodată, gazetarul a subliniat că menţinerea controlului judiciar ar fi însemnat stigmatizarea cu ajutorul propagandei a Codruţei Kovesi în ochii publicului, cu repercusiuni asupra tuturor magistraţilor.
"Scopul acestei acţiuni a secţiei pentru terorizarea magistraţilor nu a fost atins. Această anchetare, acest dosar care i-a fost deschis Codruţei Kovesi, cu toată povestea cu Nicolae Popa şi Indonezia, e o fantasmagorie care nu poate duce în niciun caz la condamnarea doamnei Kovesi.
Şi atunci, scopul acestui dosar era controlul judiciar instituit acum asupra doamnei Kovesi, ca substitut de arestare, pentru că asta ar fi fost ideal pentru secţia de terorizare a magistraţilor - să o reţină sau să o aresteze. Nu au avut nervii suficient de tari să facă asta şi au recurs la acest control judiciar care, cui îi era adresat? Tuturor magistraţilor din această ţară care încă mai judecă potrivit minţii şi conştiinţei lor, care nu se supun terorii. Mesajul era:
De aceea era de importanţă crucială ce se întâmpla azi cu această hotărâre a Înaltei Curţi. Această hotărâre vine după respingerea de către Înalta Curte a alte două atacuri aberante ale Inspecţiei Judiciare contra doamnei Kovesi. Deci, e a treia invalidare a încercărilor de a o lovi în mod ticălos şi nelegal pe Kovesi”, a comentat Cristian Tudor Popescu. (Mai multe detalii AICI)

România Liberă:

Africa va deveni un spațiu fără frontiere prin introducerea unui pașaport african unic, potrivit președintelui Comisiei Uniunii Africane (UA), Moussa Faki Mahamat. China, cu interese majore pe continent, a spionat și a controlat timp de cinci ani datele organizației pan-africane.
China are investiții uriașe în diverse state africane care au intrat în megaproiectul Beijingului cunoscut drept „Noile rute ale mătăsii“. ­Astfel, interceptarea informațiilor confidențiale ale diverșilor șefi de stat africani, dar și cunoașterea dosarelor „fierbinți“ sunt vitale pentru autoritățile chineze.
Noul sediu al Uniunii Africane (UA) din Addis Abeba, „donație a Chinei pentru prietenii din Africa“, a fost construit de firme din Beijing și din Hong Kong și a fost integral echipat de chinezi. Sistemele informatice au fost livrate la cheie, iar inginerii chinezi au lăsat intenționat două „portițe“ care facilitau accesul discret la toate operațiunile organizației. Surse din interiorul instituției au precizat că toate dosarele sensibile au putut fi spionate de China.
Influența chineză în Africa și bunele relații dintre Beijing și majoritatea statelor africane nu au împiedicat guvernul chinez să le ofere un „cadou otrăvit“, acest nou sediu al UA fiind înțesat de către serviciile secrete chineze cu microfoane și servere aflate sub controlul lor, o falie de securitate care a durat ani de zile. Abia în 2017 informaticienii organizației pan-­africane au constatat o stranie „supraîncărcare“ a serverelor Uniunii Africane între miezul nopții și ora 2 dimineața. Birourile erau goale, dar transferul de date era maxim. O anomalie care, în urma investigațiilor, s-a dovedit a fi fost datorată transferurilor masive de informații interne ale Uniunii Africane spre serverele aflate în apropiere de Shanghai (China). Descoperirea a permis identificarea „porților“ instalate voluntar de inginerii chinezi, care ofereau acces discret și privilegiat la totalitatea schimburilor de informații și activităților interne ale organizației. (Mai multe detalii AICI)

RFI:

Algeria s-a trezit miercuri fără Abdelaziz Bouteflika la şefia statului, o premieră de 20 de ani încoace. După 6 săptămâni de manifestaţii în toată ţara, demisia preşedintelui a fost grăbită de recentele declaraţii ale armatei.
Armata algeriană, atotputernică, este cea care l-a împins pe Abdelaziz Bouteflika spre ieşire. În 26 martie şi apoi în 30 martie, şeful statului-major a estimat că soluţia crizei politice este aplicarea articolului 102 al Constituţiei, cel care-l consideră pe şeful statului incapabil să mai conducă ţara din motive de sănătate. Din acel moment, treptat, toţi susţinătorii lui Bouteflika - partidul, ex-premierul, şamd. - îşi retrag sprijinul.
Într-o ultimă tentativă de a se mai agăţa puţin de putere, Bouteflika publică luni un comunicat în care promite că va pleca de la preşedinţie pe 28 aprilie, adică peste 4 săptămâni, la terminarea mandatului său, al 5-lea. Marţi, armata consideră însă răspunsul nul şi neavenit. Tonul comunicatului militarilor este ameninţător, lucru care explică probabil şi viteza - doar o oră şi jumătate după reacţia armatei - cu care preşedintele acceptă să demisioneze imediat. Imaginile difuzate apoi la televiziune, în care se poate vedea şeful statului, imobilizat în scaunul său cu rotile şi foarte slăbit, cum îi înmânează un document preşedintelui Consiliului Constituţional, confirmă anunţul precedent făcut prin comunicat. Bouteflika, la preşedinţia statului de două decenii, pleacă din post.
Anunţul demisiei sale a fost primit cu urale şi manifestaţii de bucurie pe principalele artere ale capitalei Alger dar şi în provincie. Satisfacţie dar şi îngrijorare pentru că toţi ştiu că plecarea preşedintelui nu e decât primul pas.
"Toţi de la putere trebuie să dispară", noul slogan al algerienilor
Potrivit Consituţiei algeriene, şef interimar al statului devine preşedintele Consiliului naţiunii, echivalentul senatului. Problema este că Abdelkader Bensalah, 77 de ani, este un apropiat al lui Bouteflika şi conduce senatul algerian de 17 ani. Sub direcţia lui, în maximum 90 de zile, trebuie organizat un nou scrutin prezidenţial. Ipoteză ce riscă să fie respinsă de stradă care nu-şi doreşte deloc o tranziţie pilotată de figurile actualei conduceri. "Toţi de la putere trebuie să dispară" este noul slogan al populaţiei algeriene. O populaţie decisă să iasă din nou în stradă vineri 5 aprilie pentru a cere abdicarea unui întreg "sistem" politic. (Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.