Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cu ce vine vara social-democrată: Regrupare în jurul lui Ponta. Foștii miniștri, reactivați

ponta dragnea oprisan evz.ro

Vara a intrat  în drepturi și nu se anunţă defel a fi una a concediilor petrecute în ţări exotice pentru politicieni. Adept al cooncediilor în Dubai,  Victor Ponta pare  a fi în această perioadă adeptul pregătirilor și al comploturilor politice pe mai multe planuri: unul cu  adresă spre Palatul Victoria, altul  cu țintă în interiorul partidului.

Pentru  fostul  premier  devine  tot  mai clar  că Liviu Dragnea nu prea mai  îl are în vizor pentru jilțul de președinte al camerei Deputaților. Acest lucru ar echivala  cu plasarea  lui Ponta  printre  cei reveniți politic, o adevărată  rampă de  lansare pentru  fostul premier   dornic de  un  nou mandat la Palatul  Victoria.  Dacă actualul lider PSD trage  toate  sforile  în partid pentru  ca  după alegerile locale în fruntea acestei camere să fie instalat  un om mai obedient  și fără ambiții  asemănătoare, cum ar fi  deputatul Florin Iordache, de cealaltă  parte,  Victor Ponta  a  dat semnalul mobilizării către  foștii săi  colaboratori.

În timp ce el și  șeful  Senatului, Călin Popescu   Tăriceanu, mai curând   partenerul  fostului premier, decât al PSD,  au confiscat agenda parlamentară cu atacurile la adresa  Guvernului și cu inițiativele  în domeniul legislației penale.   Potrivit unor surse din PSD, Tăriceanu a mizat totul pe cartea revenirii  lui Ponta pe cai mari în PSD.  E  vorba  de supraviețuirea lui politică  după  alegerile  parlamentare din acest  an, iar Liviu Dragnea i-a închis  această ușă în nas. ALDE  are extrem de puține  șanse să intre în viitorul Parlament  pe propriile picioare, iar o infuzie  de sprijin din partea unui partid puternic este esențial.

În prezent, Ponta  și Tăriceanu  se  erijează în campionii luptei  împotriva  presupuselor abuzuri ale autorităților din justiție la adresa românilor, și în special la adresa persoanelor  publice  și politicienilor, o melodie mai mult decât pe placul  social-democraților,  îngrijorați de pleiada de dosare penale care au început  să împăneze  cv-ul oricărui pprimar de mare oraș,  șef de CJ sau doar simplu parlamentar.

Așa se face  că, recent, cei doi au anunțat, împreună, că vor să transpună în legislaţia română o directivă europeană care ar elimina cătuşele de la televizor, prin depunerea  unei legi de modificare a codurilor penale în sensul protejării suplimentare a imaginii publice a persoanelor anchetate de procurori. În paralel,  au cerut deputațilr PSD și ALDE  să respingă, după alegerile locale, OUG privind modificarea Codului Penal si Codului de Procedura Penala.

Pentru orice   membru al conducerii PSD a  devenit  evident că Victor Ponta se află într-un proces de recâştigare a influenţei în partid. Această strategie  internă este  dublată de una menită să aibă efecte  în  rândurile electoratului. Pe fondul ezitărilor, neîmplinirilor, scandalurilor de tot felul ce au zguduit, meritat sau nemeritat, guvernarea tehnocrată, dar şi pe fondul cvasi-absenţei din viaţa publică a preşedintelui Klaus Iohannis, orice greșeală este  exploatată, popularizată, stigmatizată. Tootul pentru  a pregăti  terenul  pentru revizuirea părerii despre  fostul prim  ministru și guvernarea sa,  grav  afectată de   felul în care au fst organizate alegerile prezidențiale și  de  tragedia Colectiv, și pentru a  forța , după locale, revenirea PSD la guvernare.

Surse  din interiorul partidului susțin că Victor Ponta este mai degrabă interesat de conducerea unui viitor Executiv decât de șefia  Camerei. Funcția de președinte al acestui for   legislativ este  privită mai degrabă ca  un mijloc, o etapă de  câteva luni  pentru a redbândi imaginea pierdută vara  și toamna  trecută. În acest  sens, Ponta  mizează și  pe ajutorul foștilor săi colaboratori,  miniștrii săi din perioada  defunctului USL. rând  pe  rând   foștii miniștri au  ieșit cu  atacuri  la adresa  actualului Guvern.

Fostul ministru de Finanţe Eugen Teodorovici a apreciat, în acest weekend,  drept o greşeală votarea în Parlament a acestui Guvern șia  fluturat, la rândul său, perspectiva moțiunii de cenzură după alegerile locale. Fostul ministru de Interne în Guvernul Năstase și de Transporturi, în guvernul Ponta, Ioan Rus a ieșit și el la rampă,  apreciind că actualul guvern tehnocrat, condus de Dacian Cioloș, este un eșec.

Totul este lansat în spațiul public pentru a  induce ideea unei erori umane la nivel colectiv, de înțeles pe fondul emoției post Colectiv, dar care acum și-a dovedit  ineficiența și trebuie  corectată cât mai rapid.

"Dacă ne uităm în cartea de istoriei, de-a lungul timpului, popoarele și-au delegat puterea către cineva. S-a inventat și activitatea parlamentară. Totdeauna puterea a fost delegată. Țara și poporul, nu pot fi conduse din stradă. De vreo 200 de ani puterea e delegată prin vot partidelor  politice. În niciuna din aceste delegări nu o să găsiți tehnocrați. Din start premisa unui experiment nereușit parcă ar fi mai mare decât premisa unui experiment reușit. O îndoială o putem avea încă de la început în privința unui astfel de guvern. Eșecul acestui guvern a fost că n-a vrut nimeni să-l schimbe. Partidele nu și-au propus să schimbe acest guvern”, a declarat Ioan Rus.

Între  timp, Liviu Dragnea pare aproape  absent în această luptă cu mesaje  aruncate în spațiul public, lăsând  inițiativa  și libertatea de acțiune aripii Ponta.   În partid se vehiculează ideea  că Dragnea  se bazează pe faptul că timpul și procurorii lucrează în favoarea sa și că Ponta va avea parte, până în toamnă, de o surpriză mai mult decât neplăcută din partea justiţiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.