Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cu inflația ajunsă la cote alarmante, Ungaria bagă bani grei în Ucraina și Africa: Finanțare uriașă pentru transportul de cereale

InfoTag
inflatie

Ungaria finanțează transportul a zece mii de tone de cereale în Africa din Ucraina, în valoare de aproximativ 3,5 milioane de dolari, în cadrul eforturilor depuse în vederea soluţionării crizei alimentare globale, a anunţat luni, ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, după întrevederea avută cu omologul său congolez, la Budapesta. Potrivit unui comunicat dat publicităţii de Ministerul Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior din Ungaria, Péter Szijjártó a sublinat la o conferinţă de presă susţinută alături de Christophe Lutundula Apala Pen'Apala că, deşi între cele două ţări există o distanţă geografică semnificativă, ameninţările de securitate globală reprezintă o problemă pentru ambele părţi, scrie Rador.

În acest sens şeful dilomaţiei ungare a amintit de efectele negative ale războiul ruso-ucrainean, cum ar fi criza alimentară, care afectează mai ales Africa. În acest context, Péter Szijjártó a anunţat că în cadrul angajamentului asumat la nivel global, Ungaria finanțează transportul a zece mii de tone de cereale în Africa din Ucraina, în valoare de aproximativ 3,5 milioane de dolari. "Ambele ţări sunt interesate să fie pace cât mai curând şi să se încheie cât mai repede conflicetele armate care ţin captivă lumea întreagă şi de aceea pledăm pentru încetarea focului, pentru crearea dialogului necesar şi pentru începerea negocierilor de pace", a precizat Péter Szijjártó. Oficialul ungar a numit drept un factor de legătură importantă între Ungaria şi Republica Democrată Congo domeniul industriei de maşini electronice şi producţia de acumulatoare. Ungaria dispune de a treia cea mai mare capacitate de producție de acumulatoare electrice din lume și în curând se va afla pe primul loc datorită investițiilor în curs, a arătat ministrul ungar de externe, menţionând că una din cele mai importante materii prime necesare pentru producerea acestor acumulatoare este cobaltul, iar peste 70 la sută din cobaltul utilizat de acest sector provine din această țară africană.

Succesul viitor al industriei de mașini electrice din lume depinde în mare măsură de extracția fără probleme și continuă de cobalt și de livrarea acestuia pe piața mondială, iar în acest sens mai multe companii ungare contribuie în mod semnificativ, în condiţiile în care programul de dezvoltare a infrastructurii de 600 de milioane de dolari, care își propune să conecteze Republica Democrată Congo cu Zambia și porturile din Tanzania, este coordonată de companiile de construcții și proiectare din Ungaria. Datorită acestui amplu program de construcție de drumuri și poduri materiile prime congoleze vor putea ajunge în porturile care reprezintă poarta de intrare pe piața mondială în doar zece zile în loc de mai mult de o lună. Pregătirea este deja în curs, o parte din planificare s-a încheiat, firmele ungare au semnat contractul privind dreptul de concesiune, a subliniat Péter Szijjártó, care a adăugat: Ungaria simte o responsabilitate serioasă față de comunitățile creștine din lume, iar în cadrul programului Hungary Helps, a cincea cea mai mare sumă de ajutor a mers până acum către Republica Democrată Congo. Deasemenea, din această ţară africană zece bursieri pot studia în Ungaria în fiecare an începând cu 2023, a precizat Péter Szijjártó, care a salutat faptul că Ungaria va deschide anul acesta o reprezentanță diplomatică la Kinshasa în zona ambasadei Serbiei, ca parte a unui acord de co-locație. Ministrul ungar de externe a mai menţionat că înainte de această vizită niciun ministru de externe congolez nu a efectuat niciodată o vizită oficială în Ungaria, ceea ce subliniază importanța faptului că cele două țări sărbătoresc anul acesta 50 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.