Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cu o cotă de piață de 50%, primii trei brokeri au intermediat tranzacții în sumă de 9,7 mld. lei

www.agerpres.ro
Bursa de Valori București

Cei mai mari trei brokeri de la Bursa de Valori București (BVB) - Swiss Capital, Wood şi BCR - au intermediat anul trecut tranzacţii în sumă de 9,7 miliarde lei şi au avut o cotă de piaţă cumulată de 50,2%, acestea fiind cele mai scăzute valori din 2012, scrie luni Ziarul Financiar, conform Mediafax.

Spre comparaţie, în 2018, cei mai mari trei brokeri au intermediat 13,1 miliarde lei, în scădere cu 26%, care le-au asigurat o cotă de piaţă cumulată de 57,3%.

„Brokerii din primele poziţii sunt în special brokeri specializaţi pe zona clienţilor instituţionali. Cum 2019 a fost un an fără IPO-uri, vânzări accelerate, este de înţeles că brokerii mari au desfăşurat mai puţine operaţiuni speciale care să fie adresate categoriei de instituţionali”, spune Mihai Chişu, analist pe piaţa de capital. Prin urmare aceşti brokeri au desfăşurat operaţiuni în limita tranzacţiilor obişnuite, diferenţa nu foarte mare de pondere în clasament fiind câştigată de brokerii de retail, explică el.

Cu un randament de 35% în 2019, Bursa de la Bucureşti a încheiat cel mai bun an din 2009 încoace, însă lichiditatea a înregistrat anul trecut cel mai abrupt declin anual din 2015 încoace.

Valoarea medie zilnică a tranzacţiilor a scăzut în 2019 cu 16%, la circa 39 milioane lei. Spre comparaţie, în 2018, lichiditatea medie zilnică tranzacţionată a fost de 46 de milioane de lei.

În 2019, la Bursa de Valori Bucureşti a avut loc o singură listare tehnică, după o perioadă de „secetă“ de 17 luni, adică aceea a producătorului şi furnizorului de telefoane mobile şi gadgeturi iHunt Technology din Ploieşti, iar oferta a fost intermediată de societatea de brokeraj Goldring. Dar aceasta a fost pe segmentul AeRO şi una tehnică.

Pe de altă parte, anul trecut a fost unul în care investitorii, dar şi companiile au prins gustul obligaţiunilor, iar 2019 a adus nu mai puţin de 17 astfel de emisiuni obligatare în valoare totală de 4,8 mi¬liarde lei. Cu toate că 2019 a fost un an istoric din punctul de vedere al numărului de emisiuni de obligaţiuni, suma atrasă de la investitori a depăşit cu puţin cele 4,67 miliarde lei atrase în 2018 prin doar trei emisiuni de bonduri.

În vârful clasamentului brokerilor din 2019 se află, pentru al doilea an la rând, Swiss Capital, în contextul în care a intermediat tranzacţii de 4,4 miliarde lei care i-au asigurat o cotă de piaţă de 22,8%. Acesta este urmat de BCR, cu tranzacţii intermediate de 2,7 miliarde lei şi o pondere în piaţă de 14%, şi de Wood & Company, cu tranzacţii de 2,6 miliarde lei şi o cotă de piaţă de 13,4%. Toţi trei sunt brokeri pentru instituţionali.

Cu toate acestea, nivelul de concentrare la vârf este totuşi unul ridicat, având în vedere că primii trei brokeri au acoperit jumătate din piaţa de brokeraj de anul trecut.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.