Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cu Putin alături, Recep Tayyip Erdogan ȘANTAJEAZĂ SUA: Propune schimb de prizonieri cu Fethullah Gulen

www.usatoday.com
Donald Trump Recep Tayyip Erdogan

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a sugerat joi că Ankara ar putea elibera un pastor american reţinut în Turcia dacă Statele Unite îl vor preda pe clericul musulman Fethullah Gulen, care trăieşte în Pennsylvania, acuzat de autorităţile turce că ar fi organizat lovitura militară eşuată de anul trecut din Turcia, relatează Reuters.

Turcia a cerut extrădarea clericului Fethullah Gulen, un fost aliat al lui Erdogan, ai cărui susţinători sunt acuzaţi că ar fi încercat să răstoarne guvernul de la Ankara în iulie 2016. Gulen a negat orice rol în încercarea de lovitură de stat, în care au fost ucise 250 de persoane.

Citește și: Detaliu interesant! Cui i-a cedat TOATE casele Gabriel Sandu, omul care l-a denunțat, miercuri, pe fostul președinte Traian Băsescu

Mii de persoane au fost reţinute de atunci de autorităţile turce, între care şi americanul Andrew Brunson, un misionar creştin, care a condus o mică biserică în Izmir, pe coasta de vest a Turciei, scrie agerpres.ro.

Brunson a fost reţinut în octombrie anul trecut. Presa turcă afirmă că el este acuzat că ar fi membru al reţelei Gulen, considerată o organizaţie teroristă de guvernul turc. Statele Unite susţin însă că americanul a fost închis pe nedrept şi au cerut eliberarea lui.

Citește și: Avalanșă de scumpiri! Unde sunt așteptate cele mai mari creșteri

Într-un discurs adresat ofiţerilor de poliţie la palatul prezidenţial din Ankara, Erdogan a făcut o legătură între soarta celor doi.

"Daţi-ne pastorul înapoi", spun ei (americanii). Şi voi aveţi un pastor. Predaţi-l pe Gulen", a spus Erdogan. "Atunci îl vom judeca pe Brunson şi vi-l vom da", a adăugat preşedintele turc.

Citește și: Nu este soția! Pe cine a ÎNSĂRCINAT Dan Diaconescu să se ocupe de afacerile sale

"Pastorul pe care îl avem se află în faţa justiţiei. Al vostru nu - el locuieşte în Pennsylvania. Îi puteţi preda cu uşurinţă. Îl puteţi preda imediat", a mai spus Erdogan.

Conform unui decret emis în luna august, Erdogan are autoritatea de a aproba schimbul de cetăţeni străini reţinuţi sau condamnaţi în Turcia cu persoane reţinute în alte ţări "în situaţii privind securitatea naţională sau interesele naţionale", relatează Reuters.

Citește și: BNR explică! De ce depinde CREȘTEREA ratelor românilor .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.