DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Procurorii din CSM insistă la Inspecţia Judiciară să afle cum se scurg informaţiile din dosare ale SIIJ

mediafax.ro
CSM sigla - Consiliul Superior al Magistraturii

Procurorii de la Secţia pentru procurori din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) au refuzat recent un raport al Inspcţiei Judiciare (IJ), căreia îi solicitaseră să lămurească cu claritate cum se scurg informaţii din dosare aflate în lucru sau legate de citarea unor persoane din Secţia de Investigarea a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ).

Procurorii au cerut în martie Inspecţiei Judiciare să verifice "modul de comunicare publică raportat la prevederile legale şi regi/lamentare in vigoare la Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie".

La acel moment "s-a dispus sesizarea Inspecţiei judiciare în vederea efectuării unui control la Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie privind modul de comunicare publică raportat Ia prevederile legale şi regulamentare în vigoare".

După verificări Inspecţia Judiciară a transmis un raport procurorilor din CSM care a fost luat în discuţia abia în luna septembrie. După analizarea raportului IJ procurorii CSM au hotărât să ceară lămuriri suplimentare la Inspecţie.

"Secţia pentru procurori apreciază că se impune restituirea Raportului Inspecţiei Judiciare nr.19 - 1415 privind "modul de comunicare publică raportat la prevederile legale şi regulamentare în vigoare la Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie,” către Inspecţia Judiciară în vederea completării (urmând ca raportul completat să fie transmis Consiliului Superior al Magistraturii înd>un termen de 30 de zile de la comunicarea prezentei hotărâri), în sensul lămuririi următoarelor aspecte:", notează magistraţii CSM în documentul citat.

Aceştia insistă la Inspecţia Judiciară să lămurească "în ce măsură comunicatele de presă ale Secţici pentru investigarea infracţiunilor din justiţie s-au făcut cu respectarea dispoziţiilor legale, regulamentare şi ale Ghidului privind relaţia dintre Sistemul judiciar din România şi mass-media".

Procurorii mai vor ca IJ să arate "dacă declaraţia de presă din data de 28.02.2019 s-a făcut cu respectarea dispoziţiilor legale, regulamentare şi ale Ghidului privind relaţia dintre Sistemul judiciar din România şi mass-media".

Totodată Secţia pentru procurori mai cere IJ să indice clar "dacă datele furnizate în cadrul declaraţiilor de presă din data de 28.02.2019 corespund realităţii (procentul de sesizare din oficiu în dosarele privind magistraţi preluate de la parchete, poziţia Comisiei de la Veneţia vizavi de înfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie şi poziţia majorităţii magistraţilor faţă de înfiinţarea acestei sccţii specializate din cadrul Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie)".

Se mai cere IJ să verifice cu claritate "datei şi orei de comunicarc a declaraţiei de martor a domnului procuror Popovici, către părţi şi avocaţi, şi confruntarea acestor date cu data şi ora apariţiei în mass-media a aceloraşi acte (fila 21 din Raport)".

"Verificarea datei şi orei apariţiei în mass-media a citării procurorului Laura Codruţa Kovesi la Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, în vederea audierii în calitate de suspect şi data şi ora înmânării citaţiei către aceasta", este o altă solicitare a procurorilor din CSM către IJ.

"Analiza scurgerilor de informaţii confidenţiale din dosarele Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, respectiv: Apariţiile unor informaţii cu referire la procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Andcorupţie — Serviciul Teritorial Oradea: pe site-ul luju.ro din datele de 04.01.2019 (ora 14:20), 04.01.2019 (ora 16:41), (ora 12:31) şi 10.01.2019; în cadrul emisiunii Sinteza ţ/ei, difuzate pe postul de televiziune Antena 3 în data de 07.01.2019; pe site-ul mediafax.ro din data de 08.01.2019", se mai arată în hotărârea Secţiei pentru procurori.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.