Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cu un dosar la DIICOT trimis în instanță, `regii` deșeurilor periculoase, continua seria de manevre. CNAIR se face că nu înțelege și închide ochii

Pinterest
deseuri periculoase

Dosarul instrumentat de procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Ploieşti care vizează presupuse infracţiuni comise de angajaţi ai companiei Rompetrol Rafinare şi ai unui contractor al acesteia grupul ECOMASTER - OIL DEPOL, fapte care ar fi fost comise în legătură cu ecologizarea unui batal (groapă de depozitare a țițeiului, n.red.) din incinta rafinăriei Vega din Ploieşti, a fost trimis în judecată, fiind înscris pe rolul Tribunalului Prahova.

Potrivit procurorilor DIICOT, au fost întocmite ”în fals un număr de 4 facturi fiscale emise de prestator către Rompetrol Rafinare S.A. şi anexele la acestea, respectiv a tichetelor false de cântar prin care se atesta aparentă transportare, în vederea ecologizarii, a gudronului acid din batalul 18 prin efectuarea a 920 de curse” - vizate in dosar fiind companiile din grupul  ECOMASTER si OIL DEPOL  deținute de oamenii de afaceri constănțeni RADU MERLA si DANUT FLORESCU  potrivit psnews

NUMEROASE SEMNE DE ÎNTREBARE EXISTA ȘI LA CNAIR

Contractul CNAIR – valoare maximă de 157.385.936 RON (fără TVA) – are ca obiect ”Tratarea și eliminarea deșeurilor constituite din solul contaminat cu hexaclorciclohexan (HCH) și mercur (Hg) rezultat din eliberarea amplasamentului Autostrăzii Brașov – Cluj – Borș, secțiunea 2B, km 10+500 și depozitat în depozitul temporar de deșeuri periculoase de la Fața Dealului, comuna Moldovenești, județul Cluj”.

Aceiași doi oameni de afaceri constănțeni au notificat autoritatea contractantă că vor transporta deșeurile peste 400 km, de la Cluj în județul Prahova, urmând să le trateze în depozitul deținut chiar de ei în satul Târgșoru Nou, comuna Aricestii Rahtivani, județul Prahova. Aceasta abordare ridica numeroase semne de întrebare, cu atât mai mult cu cât notificarea trimisă de ei nu se referă și la modalitatea specifică de tratare a solurilor contaminate cu HCH și mercur în locația respectivă.

Totuși, potrivit unor surse, CNAIR ar fi permis participarea Oil Depol la această licitație, fără o autorizație de mediu valabilă și care să permită/să autorizeze utilizarea unui echipament care să permită prestarea unor activități de desorbție termică în locația din Ariceștii Rahtivani.

NOTĂ – Tehnologia de desorbţie termică cuprinde două faze de depoluare: încălzirea materialului poluat pentru volatilizarea contaminanţilor și tratarea gazelor evacuate în vederea scăderii concentraţiilor de poluanţi, sub limitele impuse de legislaţie. Volatilizarea poluantilor din sol se realizează la temperaturi cuprinse între 200 – 450ºC, în uscătoare ce cuprind o gamă constructivă variată. Timpul de staţionare în uscător variază între câteva zeci de minute şi mai multe ore. Desorbţia termică şi-a demonstrat eficienţa în cazul decontaminării solurilor poluate cu solvenţi cloruraţi, compuşi aromatici uşori şi policlorobifenili (PCB).

APM PRAHOVA - DĂ O DECIZIE DAR ȘI UN AVERTISMENT

Pe data de 29 martie 2022, Agenția Protecția Mediului Prahova a emis Decizia nr. 50. În această decizie se precizează că ”solicitarea de revizuire a Autorizatiei Integrate de Mediu pentru DEPOZIT DEȘEURI PERICULOASE din comuna Aricestii Rahtivani (aparținând grupului Ecomaster – OIL DEPOL ) se emite fără a include Instalație Desorbție Termică”.

Astfel, Ecomaster și Oil Depol propun, practic, o metodă de eliminare ”toxică” care – propriu-zis – nu respecta obligațiile de mediu asumate european, cele două firme nu dețin și nu sunt autorizate sa folosească o instalație de desorbție termică destinată a permite măsuri de neutralizare conforme.

Cu toate ca in astfel de condiții, CNAIR ar trebui să ia în considerare toate riscurile care ar putea apărea în viitorul mai mult sau mai puțin îndepărtat, instituția statului se face ca ploua si nu ia nicio masura .

INTERESANTA DEZVOLTARE

Ca urmare a faptului ca, conducerea APM Prahova refuză sa incalce legea refuzand sa autorizeze instalatia mobila de desorbtie termica, OIL DEPOL SERVICE ( lider al asocierii OIL DEPOL SERVICE - ECOMED EASTERN EUROPE- ECOMASTER SERVICII ECOLOGICE )  se adresează ( ce sa vezi !!! ) APM Constanța , fieful celor doi antreprenori Merla si Florescu care analizează urgent si într-o interpretare stranie a legii ,emite o revizuire Nr 25 din 10.03.2022 a Autorizatiei de Mediu nr 62 din 8.05.2019, ocazie cu care include si folosirea unei astfel de instalații mobile de desorbtie termica .

Cu o rapiditate , demnă de o cauza mai buna, CNAIR, Direcția Regională de Drumuri si Poduri Cluj , solicita prin Adresa 22174 din 04.05.2022 un punct de vedere legal de la APM Prahova legat de folosirea acestei instalații de desorbtie termica, substituindu-se într-un mod admirabil in avocatul cauzei celor de la OIL DEPOL - persoana care s-a ocupat de acest aspect fiind inginerul Chiorean Vlad de la DRDP Cluj .

Cu o consecvență demnă de invidiat , APM Prahova răspunde precizand ca instituția nu emite puncte de vedere precum si faptul ca OIL DEPOL si ECOMASTER au mai solicitat revizuirea Autorizației Integrate de Mediu in sensul includerii unei instalații de desorbtie termica ambele solicitări fiind soluționate prin respingerea acestora ( Decizia APM Prahova nt 50/29.03.2022 respectiv Adresa nr 5456/13.04.2020 ).

Referitor la faptul ca o alta agentie pentru protectia mediului  - APM Constanța, a emis o autorizație de mediu pentru un echipament ce v-a fi folosit in jurisdicția APM Prahova pe un amplasament unde se desfășoară activitati care intră sub incidența prevederilor Directivei Privind Emisiile Industriale ( IPPC ) acest demers face obiectul analizei AGENȚIEI NAȚIONALE PENTRU PROTECTIA MEDIULUI BUCUREȘTI

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.