Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cuba a anunțat că a destructurat o rețea rusă care recruta mercenari pentru conflictul din Ucraina

veja.abril.com
mercenari rusia

Guvernul cubanez a anunţat luni destructurarea unei reţele de trafic de persoane cu baza în Rusia care recruta cubanezi - atât pe insulă, cât şi în această ţară eurasiatică - pentru a lupta ca mercenari în războiul din Ucraina, transmite EFE.

Un comunicat al Ministerului de Externe al insulei informează că Ministerul de Interne "a identificat şi lucrează pentru a neutraliza şi destructura o reţea de trafic de persoane care operează din Rusia pentru a recruta cetăţeni cubanezi stabiliţi acolo şi chiar unii din Cuba", conform agerpres.

"Cuba nu face parte din conflictul armat din Ucraina", subliniază Ministerul de Externe, care asigură că Havana "acţionează şi va acţiona energic" împotriva celor care "participă la orice formă de trafic de persoane în scopul recrutării sau mercenariatului pentru ca cetăţeni cubanezi să utilizeze arme împotriva oricărei ţări".

În acest sens, se face referire la faptul că autorităţile insulei "au neutralizat tentative de această natură şi au fost iniţiate proceduri penale împotriva persoanelor implicate în aceste activităţi". Comunicatul nu precizează ce persoane sau organizaţii se află în spatele acestei reţele.

Ministrul cubanez de Externe, Bruno Rodriguez, a subliniat pe o reţea socială că ţara sa are o "poziţie istorică fermă şi clară împotriva mercenariatului" şi joacă "un rol activ în cadrul Naţiunilor Unite în respingerea acestei practici", menţionând totodată că Havana a fost autoarea mai multor iniţiative aprobate în acest for.

De asemenea, a respins "categoric" şi a atribuit "duşmanilor Cubei" informaţiile "distorsionate" care "urmăresc să păteze imaginea ţării şi să o prezinte drept complice la aceste acţiuni".

Vineri, ziarul America TeVe din Miami, relevă AFP, a publicat mărturiile a doi adolescenţi care au declarat că au fost păcăliţi prin intermediul Facebook pentru a lucra ca zidari pe şantiere de construcţii din Ucraina cu armata rusă.

"Ajutaţi-ne, vă rugăm, încercaţi să ne scoateţi cât mai repede de aici pentru că ne este teamă", a declarat unul dintre tineri, în vârstă de 19 ani, într-o înregistrare video publicată pe site-ul publicaţiei.

America TeVe arată faptul că tinerii au trimis acest mesaj dintr-un autobuz în care erau transportaţi din Ucraina, împreună cu soldaţi ruşi, spre Riazan, la sud-est de Moscova.

"Nu putem să dormim", pentru că "în orice moment se pot întoarce şi ne pot face ceva", a declarat un alt tânăr, afirmând că a fost bătut.

"Sunt doar un alt cubanez care se află aici sub contract cu forţele armate ruse", a declarat un alt bărbat pentru publicaţia citată, sub rezerva anonimatului, afirmând că s-a angajat să îşi legalizeze statutul în Rusia.

EFE mai notează că guvernul cubanez şi presa oficială au folosit în mare parte retorica Moscovei atunci când s-au referit la invazia Rusiei în Ucraina, dar la ONU au optat în mai multe rânduri să se abţină în loc să susţină poziţiile Kremlinului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.