Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cuba a făcut arestarea a 17 persoane în legătură cu o rețea de trafic care recruta tineri pentru a lupta în Ucraina în sprijinul Rusiei

wikimedia.org
militari soldati crimeea

Autorităţile cubaneze au anunţat că au arestat 17 persoane care ar fi implicate într-o reţea de traficanţi de persoane ce ar fi ademenit tineri cubanezi pentru a servi în armata rusă pe frontul din Ucraina, relatează Reuters.

Cuba a dezvăluit la începutul acestei săptămâni că autorităţile lucrează pentru a "neutraliza şi dezmembra" reţeaua, despre care a spus că opera atât pe teritoriul cubanez, cât şi în Rusia, conform news.ro

"În urma investigaţiilor, 17 persoane au fost arestate până în prezent, printre care şi organizatorul intern al acestor activităţi", a declarat joi seara Cesar Rodriguez, colonel din cadrul Ministerului cubanez de Interne, într-o emisiune televizată.

Rodriguez nu a dat numele celor acuzaţi de participare la această reţea, dar a declarat că liderul grupului se baza pe două persoane care locuiesc pe insulă pentru a recruta cubanezi care să lupte contra cost în numele Rusiei în Ucraina.

Procurorul Jose Luis Reyes a declarat că cei implicaţi în scandal ar putea fi pedepsiţi cu până la 30 de ani de închisoare, cu închisoare pe viaţă sau chiar cu pedeapsa cu moartea, în funcţie de gravitatea şi tipul infracţiunilor, care variază de la trafic de persoane, luptă ca mercenari şi acţiuni ostile împotriva unui stat străin.

Tatăl a doi tineri recrutaţi de această celulă a apărut la televiziunea de stat şi a declarat că unul dintre fiii săi a reuşit să părăsească insula în iulie, iar celălalt se află în custodia autorităţilor din Cuba.

Presa americană a relatat cazul a doi tineri de 19 ani care au declarat că au fost recrutaţi pe Facebook şi înşelaţi de cei care i-au recrutat. Aceştia au spus că le oferă slujbe de zidari în Ucraina, în cadrul armatei ruse.

Alţi martori susţin că au fost recrutaţi direct de către forţele armate ruse.

Guvernul cubanez a negat orice complicitate cu Moscova.

Rusia, care are legături politice puternice cu liderii comunişti de la Havana, a fost mult timp o destinaţie importantă pentru migranţii cubanezi care încearcă să scape de stagnarea economică de acasă.

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat anul trecut un decret care permite străinilor care se înrolează pentru a servi în armata rusă să primească cetăţenia printr-o procedură rapidă.

Cuba afirmă că nu are nicio implicare în războiul din Ucraina şi respinge ideea de mercenariat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.