Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cuba este în pragul unei noi revoluții sângeroase: o foamete greu de imaginat a lovit întreaga țară/ VIDEO

cuba

Criza economică din Cuba a atins niveluri atât de ridicate, încât protestelor populare din ultimele zile li s-au alăturat și oameni care se definesc public drept "revoluționari" și simpatizanți ai guvernului. Pe rețelele de socializare a devenit viral videoclipul unei femei care, chiar și în fața riscului unor eventuale represalii, a înfruntat un grup de agenți în fața secției de poliție El Cobre din Santiago de Cuba, strigând: "Ne este foame!". Și apoi, adresându-se agenților, a urlat: "Acest popor a fost bun și trebuie să recunoașteți. Un popor umil și rezistent. Dar acum întreb: ce se întâmplă? Pot să vă spun: sunt adepta lui Fidel Castro și sunt revoluționară, dar oamenilor le este foame!".

Cu puțin timp înainte, un alt bărbat își exprimase neputința în fața poliției cubaneze, alăturându-se altor persoane pentru a cere eliberarea tinerilor arestați, după ultimele manifestații împotriva Guvernului lui Miguel Díaz-Canel: "Nu vreau să-mi părăsesc țara, o ador, toți o iubesc. Dar mulți oameni au fost nevoiți să plece de aici. Până când, domnilor? Oamenilor le este foame. Aici avem nevoie de libertate".

Citește și: VIDEO - Penurie gravă de alimente și electricitate în Cuba. Preşedintele acuză imixtiuni americane ce caută să 'încingă străzile'

Fără mâncare, apă și curent

Aproape unul din trei becuri rămâne stins în Cuba din cauza întreruperilor continue de electricitate. Un fenomen care, de săptămâni întregi, se repetă practic zilnic și se prelungește adesea până la 12-16 ore pe zi. În acest fel, nimeni nu poate conserva hrana deja rară, provocând furie în rândul locuitorilor, care au prins curaj și au decis să iasă în stradă împotriva guvernului, strigând: "Vrem lumină și mâncare". Dar Executivul condus de Miguel Díaz-Canel a arătat cu degetul spre SUA, acuzându-le că încurajează demonstrațiile de stradă. În timp ce disidența cubaneză avertizează: "Sunt necesare schimbări, altfel se va termina cu o tragedie". Nu mai e lapte praf, rațiile lunare de hrană pentru luna martie au sosit abia ieri, liniștind puțin populația, oamenii care ies în stradă să ceară mâncare și de multe ori sunt bătuți sau arestați drept răspuns.

"Statele Unite sprijină poporul cubanez în exercitarea dreptului său la întrunire pașnică", a scris subsecretarul de stat pentru problemele emisferei de vest, Brian Nichols, pe rețelele de socializare, declanșând furia. Ca răspuns, Havana l-a convocat pe responsabilul american pentru afaceri în Cuba, Benjamin Ziff, comunicându-i "respingerea fermă a ingerințelor și a mesajelor defăimătoare" din partea Guvernului SUA cu privire la chestiunile interne cubaneze. "Statele Unite nu sunt în spatele protestelor din Cuba și această acuzație este absurdă", a răspuns, apoi, cu insistență purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat al SUA, Vedant Patel. De asemenea, Washingtonul a cerut Guvernului cubanez "să respecte drepturile protestatarilor".

Criza energetică persistentă din națiunea latino-americană este cauzată în principal de lipsa combustibilului pentru centralele electrice, potrivit Ministerului Energiei și Minelor din Cuba. La rândul său, compania de stat Unión Eléctrica (UNE) a anunțat că ultimele întreruperi au ajuns la 31% din teritoriu și a recunoscut că, în fața unei cereri de 3.250 megawați în orele de vârf, poate asigura o capacitate maximă de producere a energiei electrice de 2.299 megawați. Un deficit care explică întreruperile obișnuite de curent în diverse provincii, precum și în Capitală. Cubanezii se confruntă cu cea mai gravă recesiune din ultimii 60 de ani, exacerbată de penuria de alimente și deficiențe sistemice în principalele servicii publice esențiale, de la asistență medicală la transport și energie.

O panoramă care ar trebui să tragă un semnal de alarmă, subliniază Observatorul Cubanez pentru Drepturile Omului (OCDH). Potrivit ONG-ului dizidenței cu sediul în Europa, dacă climatul de incertitudine va prevala, iar oamenii nu vor primi răspunsuri concrete de la autorități, bijuteria din Caraibe s-ar putea confrunta în curând cu tulburări similare cu cele de la protestele în masă din 11 iulie 2021.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.