Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cuba primeşte un ajutor nesperat: Au fost ridicate restricţiile de călătorie pe calea maritimă

sua cuba

Guvernul lui Raul Castro a anunţat vineri ridicarea restricţiilor de călătorie pe cale maritimă pentru toţi cubanezii, interdicţie în vigoare de zeci de ani şi care făcea ilegală orice tentativă de trecere în Statele Unite, relatează AFP.

Măsura, care va intra în vigoare de marţi, le va permite cubanezilor să plece şi să se întoarcă în calitate de pasageri sau membri ai echipajelor navelor de marfă sau de croazieră, conform unei comunicări oficiale apărute în cotidianul Partidului Comunist Cubanez, Granma. Guvernul a decis să permită "intrarea şi ieşirea cetăţenilor cubanezi, indiferent de statutul lor migrator, ca pasageri sau membri ai echipajului", precizează textul. Cuba a decis să elimine aceste restricţii de călătorie în cadrul procesului de normalizare a relaţiilor cu SUA, iniţiat în decembrie 2014, şi care a fost consacrat în martie prin vizita preşedintelui american Barack Obama la Havana. Această nouă dispoziţie - la care se adaugă reluarea zborurilor comerciale între cele două ţări, prevăzută în această vară, după cincizeci de ani de întrerupere - va permite, teoretic, reluarea oficială a croazierelor.

Compania americană de croaziere Carnival a primit permisiunea de a organiza traversări între cele două ţări. Până acum, compania nu accepta rezervările făcute de cubanezi. Recenta apropiere dintre Havana şi Washington a provocat în ultimele luni un aflux de imigranţi cubanezi, dintre care mulţi au traversat America Centrală pentru a ajunge în SUA, de teamă ca regimul special de imigraţie de care beneficiază din partea vecinului lor de la Nord să nu dispară. Conform Institutului Pew Research Center, care citează date oficiale americane, 27.296 de cubanezi au ajuns în SUA între septembrie 2014 şi iunie 2015, o creştere de 78% într-un an, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.