Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Culisele mega-contractului de 10 miliarde de dolari, acordat de Pentagon: implicare directă a lui Trump

Vox
Donald Trump

Preşedintele american Donald Trump i-ar fi cerut fostului secretar al Apărării James Mattis să excludă Amazon din contractul de 10 miliarde de dolari pentru furnizarea de servicii cloud Pentagonului, potrivit unei cărţi referitoare la mandatul lui Mattis care urmează să fie publicată, relatează CNBC.

Citește și: SONDAJ CURS - Klaus Iohannis defilează, Dăncilă se menține. Dan Barna gâfâie după ancheta Rise Project

Contractul numit Joint Enterprise Defense Infrastructure (JEDI) a fost atribuit Microsoft, potrivit anunţului oficial făcut vineri de Pentagon, care a dus la creşterea acţiunilor companiei cu peste 3%.

La începutul procesului de licitaţie, Amazon, care este lider pe piaţa serviciilor cloud, era considerată favorită. Preşedintele Trump a declarat în luna iulie că analizează contractul, după ce companiile participante la licitaţie au criticat procesul.

În vara anului 2018, preşedintele Trump l-a convocat pe Mattis şi i-a cerut că ”elimine Amazon” din licitaţia pentru contractul JEDI, potrivit cărţii “Holding The Line: Inside Trump’s Pentagon with Secretary Mattis”. Relatarea este făcută de Guy Snodgrass, care scrua discursurile lui Mattis.

Mattis ar fi răspuns: ”Nu vom face asta. Acest lucru va avea loc ca la carte, atât din punct de vedere legal cât şi din punct de vedere etic”, a scris Snodgrass.

CNBC a analizat pasajele relevante din carte.

Departamentul Apărării şi Casa Albă nu au putut fi contactate imediat pentru comentarii. Reprezentanţii Amazon şi cei ai Microsoft nu au fost disponibili imediat pentru a comenta posibila cerere a preşedintelui.

Contractul este limitat la 10 miliarde de dolari, pentru următorii zece ani. Dacă va atinge această valoare, ar fi un contract mai important pentru Microsoft decât ar fi fost pentru Amazon.

Microsoft nu publică veniturile în dolari ale diviziei cloud Azure, dar se crede că aceasta are o cotă de piaţă mai mică decât Amazon, a cărei divizie cloud AWS a obiţinut venituri de 9 miliarde de dolari în trimestrul al treilea.

“Suntem surprinşi de acest rezultat. AWS este în mod clar liderul cloud computing şi o evaluare detaliată, comparativă, a ofertelor conduce în mod clar la o concluzie diferită. Rămânem în continuare dedicaţi inovaţiilor pentru noul câmp de luptă digital, unde securitatea, eficienţa şi scalabilitatea resurselor pot face diferenţa între succes şi eşec”, a declarat vineri un purtător de cuvânt al AWS, printr-un email, după atribuirea contractului către Microsoft.

Un analist al Wedbush, Dan Ives, a apreciat că acordul ”schimbă jocul” pentru Microsoft, afirmând într-o notă adresată clienţilor că acordul ”va avea un efect de durată, pe parcursul anilor următori”. Acesta mai anticipează că Amazon va contesta rezultatul licitaţiei în instanţă, dar că Microsoft va câştiga.

Directorul general al Amazon, Jeff Bezos, este o sursă constantă de iritare pentru preşedintele Trump. Bezos deţine publicaţia The Washington Post, pe care Trump o critică în mod constant pentru modul în care scrie despre administraţia pe care o conduce. Trump a criticat în mod repetat Amazon şi din alte motive, afirmând, de exemplu, că Amazon nu plăteşte un nivel corect de taxe şi că ”jefuieşte” poşta americană.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.