Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Culisele negocierii PNL - USR (surse)

surse

Echipele de negociere ale PNL și USR, conduse de Florin Cîțu și Dacian Cioloș, au discutat miercuri, la Parlament, despre refacerea coaliției de guvernare. Surse participante la discuții au relatat pentru ȘTIRIPESURSE.RO cum a decurs întâlnirea:

1. Citu i-a zis lui Ciolos că în seara asta sau mâine dimineață ii da un răspuns după ce discuta cu PSD și că, dacă PNL alege să meargă cu USR, atunci el va încerca să atragă câțiva parlamentari din tabăra Orban. Bineînțeles, aceștia ar urma să primească avantaje politice pentru a susține învestirea Guvernului. Cioloș e de acord să fie o negociere cu tabăra Orban, Cîțu nu vrea să audă de așa ceva.

2. Cioloș i-a spus lui Cîțu că USR nu acceptă ca el să fie iar premier, dar l-a asigura că va avea un cuvânt important în coaliție. Atunci Cîțu a zis că o să-i fie greu să explice PNL că el nu este acceptat premier, dar că liberalii trebuie să accepte în guvern foștii miniștrii USR. Ciolos a răspuns că o să discute in partid pe acest subiect, in sensul schimbării ministrilor care au fost în Guvernul Citu. USR a zis că nu are nimic împotrivă să fie Nicolae Ciucă premier.

3. Daca liberalii îi anunță pe USR-iști că merg cu ei mai departe, in următoarea întâlnire stabilesc premierul, ministerele și prioritățile legislative, rectificarea bugetară și certificatul verde.

Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat, miercuri, după întâlnirea cu reprezentanţii USR, că sunt şanse mari să se refacă coaliţia dintre cele două formaţiuni, precizând că discuţia pe care au avut-o cele două părţi 'a semănat foarte mult cu o terapie de grup'. Întrebat ce şanse sunt să se refacă o coaliţie PNL-USR-UDMR, el a răspuns: "Sunt şanse mari. Eu am ieşit optimist de la această întâlnire". El a precizat că, dacă se va ajunge la un acord pentru refacerea coaliţiei, la următoarea întâlnire vor participa şi reprezentanţii UDMR.

Preşedintele PNL a afirmat că miercuri va avea loc şi discuţia cu reprezentanţii PSD. El a mai menţionat că nu a vorbit cu liderul deputaţilor minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, dar că va urma o discuţie. "Noi am calculat şi avem majoritate chiar şi fără voturi de la minorităţi", a afirmat Cîţu.

Preşedintele USR, Dacian Cioloş, a declarat după discuțiii că, în cadrul discuţiilor cu echipa de negociere a PNL, a simţit că există o disponibilitate pentru refacerea coaliţiei. "Am simţit că există această disponibilitate (de refacere a coaliţiei - n.r.), dar ştiţi cum e, nu mă mai iau după simţăminte. Până nu văd, nu cred. Le-am şi spus colegilor de la PNL că aşteptăm să aibă ei discuţia cu PSD - pentru că ştim că şi acolo au fost discuţii avansate în ultimele zile -, să aibă discuţia cu PSD, să îşi facă calculele şi până la sfârşitul zilei sau începutul zilei de mâine o să vină cu un răspuns, ca să decidem dacă mergem mai departe cu negocieri pe refacerea coaliţiei sau nu", a spus Cioloş.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.