Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Culmea fondurilor europene: Absorbţia slabă, 'veste bună pentru deficit'

fonduri-europene

Președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, face o afirmaţie surprinzătoare: atragerea slabă a fondurilor europene poate fi o veste bună, atâta timp cât ajută la atingerea ţintei de deficit bugetar.

"Anul trecut, faţă de a doua rectificare bugetară, execuţia bugetară a arătat venituri totale mai mici cu 13,3 miliarde de lei.  Proporţia cea mai mare, covârşitoare, este din fondurile europene. Faţă de proiectul de buget şi faţă de rectificarea bugetară actuală, veniturile bugetare nu s-au realizat în special pe partea de fonduri europene", afirmă economistul-şef al Raiffeisen Bank, într-un interviu pentru "România Liberă".

Vezi şi: Se cer DEMISII: Gheorghe Piperea a găsit vinovaţii în scandalul 'gaura din buget'

Acesta cataloghează performanţa slabă în acest domeniu drept o veste bună, pentru că în acest fel se atinge visul de veacuri al poporului român: deficit bugetar sub 3%.

"Aceasta nu înseamnă neapărat o veste proastă pentru deficit. Evident, este o veste proastă că nu luăm bani europeni, dar pentru deficit în sine nu înseamnă deloc o veste proastă, ci mai degrabă o veste bună. Veniturile vin în contrapartidă cu cheltuielile. Dacă, să zicem, pun în buget un leu pe partea de venituri, trebuie să am pe cheltuieli un leu, plus cofinanţarea. Dacă nu fac acel un leu venituri, pentru că nu trag fonduri europene, nu am nici cheltuiala de un leu, plus cofinanţarea. Deci, dacă nu absorb bani europeni, deficitul este mai mic", explică Dumitru.

Vezi şi: Gheorghe Piperea e DESFIINȚAT de BNR: E cel puțin aberant că un specialist face asemenea afirmații

Preşedintele Consiliului Fiscal respinge orice responsabilitate pentru neîndeplinirea proiecţiei bugetare. Potrivit acestuia, Consiliul Fiscal nu avizează bugetul sau execuţiile bugetare. "Oricum, opinia noastră este doar consultativă şi oricum, am precizat, cu toate ocaziile pe care le-am avut anul trecut, că partea de fonduri europene este posibil să nu se facă", mai spune Dumitru, cel care era acuzat marţi de Gheorghe Piperea că a tăcut deşi ştia despre aşa-zisa gaură din buget.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.