Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Culmea ipocriziei: După ce a reprimat protestele din Canada, premierul Trudeau susține protestele anti-restricții din China

www.thestar.com
Justin Trudeau

Canada este alături de oamenii care "se exprimă" într-un val rar de proteste în mai multe orașe din China, afirmă premierul Justin Trudeau. Comentariile acestuia vin după ce autoritățile canadiene au reprimat violent protestele anti-restricții în ultimii doi ani, luând măsuri dure de limitare a drepturilor și libertăților individuale. Trudeau a introdus în Canada starea de urgență pentru a putea interzice protestele și a amenințat că va bloca accesul protestatarilor la propriile conturi bancare.

El a făcut acest comentariu în timp ce se îndrepta spre o reuniune a cabinetului marți dimineață, în timp ce China se confruntă cu cea mai mare manifestare publică de disidență de la protestele din Piața Tiananmen din 1989 - care s-au încheiat cu un masacru, când armata a zdrobit violent mișcarea pro-democrație condusă de studenți, notează Global News.

Cele mai recente proteste sunt un răspuns la utilizarea continuă de către Beijing a strategiei "zero-COVID" în contextul pandemiei COVID-19 - o politică strictă care vizează izolarea fiecărei persoane infectate pentru a limita răspândirea virusului. Ca urmare, milioane de cetățeni chinezi au continuat să se confrunte cu ordine de carantină extinsă, teste obligatorii și restricții severe, toate acestea fiind ținta unor proteste tot mai numeroase în întreaga țară.

În timp ce protestele continuă în China, Trudeau a declarat că canadienii "urmăresc foarte atent".

"Evident, tuturor celor din China ar trebui să li se permită să se exprime, ar trebui să li se permită să își împărtășească perspectivele și, într-adevăr, să protesteze", a declarat el marți.

"Vom continua să ne asigurăm că China știe că vom apăra drepturile omului, că vom fi alături de oamenii care se exprimă".

Protestele au izbucnit în cel puțin opt mari orașe din China, precum și în mai multe campusuri școlare. Chibritul care a aprins fitilul a fost un incendiu într-o clădire rezidențială înaltă din orașul Urumqi joia trecută.

Incendiul a ucis 10 persoane - și, pe măsură ce videoclipurile cu incidentul se răspândeau pe rețelele de socializare, au crescut acuzațiile că restricțiile au jucat un rol în incendiul fatal.

Mulți dintre cei patru milioane de locuitori din Urumqi au fost supuși unora dintre cele mai lungi carantine din China, având interdicție de a-și părăsi locuințele timp de 100 de zile. Oficialii chinezi au negat că măsurile COVID-19 au împiedicat eforturile de evacuare și salvare.

În timpul carantinei din Xinjiang, unii locuitori din alte părți ale orașului au avut ușile închise fizic cu lanțuri, inclusiv unul dintre cei care au vorbit cu The Associated Press și care a refuzat să fie numit de teama unor represalii.

În timp ce protestele continuă în întreaga țară, unii manifestanți au început să ceară demisia președintelui chinez Xi Jinping.

Presiunea exercitată de proteste a determinat autoritățile din regiunea Xinjiang, în vestul Chinei, să deschidă sâmbătă unele cartiere din capitala Urumqi, după ce locuitorii au organizat demonstrații extraordinare la ore târzii din noapte împotriva politicii "zero-COVID" din oraș, care durează de mai bine de trei luni.

Presa internațională care acoperă protestele de pe teren s-a confruntat, de asemenea, cu împotriviri serioase - și chiar cu agresiuni - din partea autorităților locale.

Potrivit BBC, unul dintre jurnaliștii săi a fost arestat și bătut în timp ce acoperea demonstrațiile.

"BBC este extrem de îngrijorat de tratamentul la care a fost supus jurnalistul nostru Ed Lawrence, care a fost arestat și încătușat în timp ce acoperea protestele din Shanghai", a precizat postul public britanic de televiziune într-un comunicat difuzat duminică seara târziu.

"El a fost reținut timp de câteva ore înainte de a fi eliberat. În timpul arestării sale, a fost bătut și lovit de poliție. Acest lucru s-a întâmplat în timp ce el lucra ca jurnalist acreditat".

Beijingul neagă acuzațiile, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe declarând că acestea "nu sunt adevărate".

Un jurnalist Reuters a fost, de asemenea, reținut timp de aproximativ 90 de minute duminică seara, înainte de a fi eliberat.

Trudeau a condamnat modul în care China i-a tratat pe jurnaliștii care au acoperit aceste proteste.

"De asemenea, trebuie să ne asigurăm că China și alte locuri din întreaga lume respectă jurnaliștii și capacitatea lor de a-și face treaba", a declarat Trudeau.

"Vom continua să facem acest lucru foarte clar".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.