Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Culmea separării carierelor: Procurorul general Scutea vrea să aibă un cuvânt de spus în promovarea judecătorilor la ÎCCJ

Inquam Photos / Octav Ganea
gabriela scutea

Procurorul general Gabriela Scutea a afirmat, miercuri, că în proiectele legilor justiţiei transmise la Parlament se regăsesc numeroase propuneri preluate de la instituţia pe care o conduce, însă sunt unele aspecte care trebuie îmbunătăţite, menţionând între acestea reducerea vechimii pentru promovarea procurorilor.

"Proiectele, iniţiate de către Ministerul Justiţiei şi aflate în dezbatere publică în mod excepţional pentru sistemul juridic pe o durată atât de îndelungată, din 2020 practic până în prezent, au suscitat din partea Ministerului Public transmiterea în mod consecutiv a mai multor seturi de observaţii şi propuneri, toate centrate pe întărirea capacităţii Ministerului public, raportat la situaţia în care ne găsim în prezent", a afirmat Scutea, la dezbaterile din Comisia parlamentară specială pe legile justiţiei, potrivit Agerpres.

Ea a adăugat că a regăsit în forma transmisă de Guvern către Parlament numeroase propuneri pe care le-a formulat, dar rămân însă "unele aspecte" care pot fi îmbunătăţite, în scopul "eficientizării activităţii Ministerului public".

Gabriela Scutea a menţionat că un "câştig deosebit" al acestor legi îl reprezintă prevederile privind atribuţiile Ministerului Public, subliniind că se referă la posibilitatea procurorului general de a infirma acte ale unui procuror subordonat, care nu este şef de secţie sau şeful DNA, şeful DIICOT.

"M-aş referi la un câştig deosebit pe care această lege îl aduce în peisajul parchetelor şi în ceea ce priveşte atribuţiile Ministerului public stabilite prin dispoziţiile articolul 131 din Constituţie pentru apărarea ordinii de drept. Pentru că în situaţia în care la nivelul Ministerului public decizia este fragmentată la nivel local, fără o posibilitate de a stabili şi de a urmări o politică coerentă în ceea ce priveşte politicile penale, înseamnă că reproşurile cetăţenilor cu privire la aplicarea neunitară a legii vor continua. (...) Îi mulţumesc domnului ministru pentru însuşirea argumentaţiei noastre în sensul necesităţii, nu doar pentru procurorul general, ci şi pentru procurorii şefi ai DNA şi DIICOT de a interveni pentru verificarea în primul rând a legalităţii şi a temeiniciei, atunci când este cazul, a actelor procurorilor din subordine, indiferent la ce nivel sunt ei, pentru că în acest fel reuşim să venim cu mai multă convingere şi coerenţă şi consistenţă către societate pentru stabilirea elementelor de politică penală în mod foarte clar", a explicat Scutea.

Ea a mai spus că sunt anumite aspecte din aceste legi care trebuie aduse "într-o zonă de echilibru" al atribuţiilor stabilite prin Constituţie şi modul în care se reflectă în textele propuse de Guvern.

Gabriela Scutea a solicitat ca din comisia constituită în procedura de selecţie pentru promovarea în funcţie de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să facă parte şi un procuror, menţionând că în forma actuală nu se acordă nici un rol Ministerului Public, care are atribuţie de a asigura respectarea ordinii de drept, a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor.

Potrivit lui Scutea, un alt aspect care trebuie îmbunătăţit în pachetul de legi se referă la vechimea pentru promovare, care este una ridicată.

"Considerăm că ceea ce este foarte important pentru Ministerul Public este să fie reduse aceste vechimi nu doar pentru o durată determinată, aşa cum este stipulat în dispoziţiile tranzitorii ale proiectelor pe care le examinaţi, ci pentru o durată mult mai îndelungată", a mai spus aceasta.

O altă propunere de modificare a legilor justiţiei se referă la Poliţia judiciară, rezultată după desfiinţarea SIIJ.

"Poliţiştii care au fost prevăzuţi iniţial în structură se impune şi se justifică să rămână în structura Ministerului public, însă existenţa lor nu mai are la bază nişte dispoziţii de statut şi de funcţionare care se regăseau în articolul 120 indice 2 din legea 304", a explicat Scutea.

Ea a arătat că un alt aspect care trebuie modificat în aceste legi se referă la faptul că "este nerealist ca, la nivelul pachetelor să se confrunte cu acest deficit cronic de personal, care afectează continuitatea cercetărilor şi a supravegherii cercetărilor în dosare, în schimb să fie posibilă detaşarea în cazul Consiliului Superior al Magistraturii pentru ocuparea funcţiilor din aparatul propriu".

"Aşadar, nu este sănătos pentru sistemul judiciar să existe acest această debalansare între care este realitatea între cât sunt încărcaţi procurorii în parchete, în schimb există un debuşeu - detaşarea în cadrul aparatului propriu al CSM", a mai spus procurorul general.

Comisia parlamentară specială pe legile justiţiei a continuat, miercuri, dezbaterile generale asupra celor trei legi iniţiate de Ministerul Justiţiei - privind statutul judecătorilor şi procurorilor, privind organizarea judiciară şi privind Consiliul Superior al Magistraturii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.