Cultura afinului înregistrează o extindere la nivelului judeţului Maramureş ca urmare a interesului manifestat de fermieri şi mici producători individuali care încearcă să valorifice fructul pe piaţa organizată, a declarat, joi, pentru AGERPRES, proprietarul singurei pepiniere de afin din judeţ, Cristina Bujor.
Potrivit acesteia, cultura de afin este apreciată şi exploatată de micii fermieri care intenţionează să valorifice fructul pe piaţa organizată.
Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO
"Avem parteneri care au realizat culturi semnificative, adică pe suprafeţe apreciabile atât în zonale de deal cât şi la şes. Sunt acei fermieri care valorifică fructul pe piaţa organizată pe bază de contract cu unele magazine sau cei care ajung pe piaţa liberă cu dulceaţa de afine şi siropul de afine. Sunt persoane care îşi permit să investească sume substanţiale de bani în realizarea unor culturi, caută consultanţă şi toate materialele necesare unei culturi eficiente", a mai spus Cristina Bujor.
Potrivit unui reprezentat al Direcţiei Judeţene Agricole Maramureş la nivel de judeţ există aproape 20 mici fermieri implicaţi în cultura afinului, dar şi culturi pe suprafeţe de zeci de hectare, special amenajate în ultimi ani, inclusiv în zonele de deal.