Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cultura afinului, apreciată de micii fermieri maramureșeni pentru calitatea fructului

afine

Cultura afinului înregistrează o extindere la nivelului judeţului Maramureş ca urmare a interesului manifestat de fermieri şi mici producători individuali care încearcă să valorifice fructul pe piaţa organizată, a declarat, joi, pentru AGERPRES, proprietarul singurei pepiniere de afin din judeţ, Cristina Bujor.

"După aproape 25 de ani de experienţă şi muncă, cultura afinului înregistrează un trend pozitiv; sute de persoane din judeţ, dar şi din ţară solicită informaţii despre modul de constituire a unei culturi de afin, terenul propice pentru înfiinţarea unui culturi, întreţinerea culturii, dar şi modalităţi practice de realizare a unei culturi medii sau mari. E un fapt pozitiv că pe lângă fermieri avem şi mici producători individuali care intenţionează să formeze culturi mici, culturi pentru familie care vor putea dăinui câteva generaţii din momentul plantării", a spus Cristina Bujor.

Potrivit acesteia, cultura de afin este apreciată şi exploatată de micii fermieri care intenţionează să valorifice fructul pe piaţa organizată.

 

Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO


 

"Avem parteneri care au realizat culturi semnificative, adică pe suprafeţe apreciabile atât în zonale de deal cât şi la şes. Sunt acei fermieri care valorifică fructul pe piaţa organizată pe bază de contract cu unele magazine sau cei care ajung pe piaţa liberă cu dulceaţa de afine şi siropul de afine. Sunt persoane care îşi permit să investească sume substanţiale de bani în realizarea unor culturi, caută consultanţă şi toate materialele necesare unei culturi eficiente", a mai spus Cristina Bujor.

Potrivit unui reprezentat al Direcţiei Judeţene Agricole Maramureş la nivel de judeţ există aproape 20 mici fermieri implicaţi în cultura afinului, dar şi culturi pe suprafeţe de zeci de hectare, special amenajate în ultimi ani, inclusiv în zonele de deal.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.