Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Culturile agricole se usucă din cauza secetei, în timp ce Guvernul lasă singurul producător de pompe din țară să falimenteze

seceta

Mecanex SA Botoşani, singura fabrică de pompe din fontă din ţară, este pe punctul de a-şi închide porţile din cauza crizei provocată de pandemia Covid-19. Deşi Adrian Oros, ministrul Agriculturii, declara că peste 1,1 milioane de hectare de culturi agricole sunt afectate de secetă, în special în zona de sud-est a ţării şi în sudul Moldovei, unicul producător de pompe de irigaţii pentru culturile pe suprafeţe mari nu beneficiază de comenzi din partea statului, potrivit bursa.ro.

Ministerul Agriculturii şi Guvernul nu au mai finanţat, prin bugetul stabilit în acest an, mai multe proiecte privind sistemele de irigaţii, pe măsura 4.3, lucrările fiind în multe cazuri întârziate sau blocate.

Citește și: Cristoiu, atrage atenția: ‘Falimentul nu vizează multinaționalele, tefeliștii, bugetarii, ci clasa de mijloc’

În acest context datoriile companiei botoşănene s-au acumulat şi se ridică în prezent la peste 1,5 milioane de euro. Compania de energie electrică a trimis mai multe somații către Mecanex prin care ameninţă că va solicita intrarea în insolvenţă sau chiar în faliment a singurului producător de pompe industriale şi de irigaţii, ale căror produse sunt folosite de Ministerul Apărării Naţionale, de mai multe spitale din ţară, de Complexul Energetic Oltenia şi chiar de Societatea Naţională Nuclearelectrica.

Dacă producătorul botoşănean şi-ar închide porţile, situaţia ar deveni dramatică pentru mai mulţi clienţi, susţin reprezentanţii companiei.

Citește și: Marcel Vela, mesaj de ultimă oră! Noi precizări despre situația persoanelor infectate. Cu cât a crescut numărul

Managerul general al Mecanex susţine că a prezentat autorităţilor centrale situaţia cu care se confruntă compania, dar nu a primit niciun răspuns, nici de la premierul Ludovic Orban, nici de la Virgil Popescu - ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, la scrisorile trimise în cursul lunii martie.

Conducerea Mecanex susține că în actualele condiţii, statul român ar trebui să ajute Mecanex SA, mai ales că firma nu poate accesa fondurile europene pentru modernizare şi retehnologizare, deoarece materialul folosit, fonta, nu este agreat de factorii decizionali de la Bruxelles.

Managerul companiei susține că cea mai bună soluţie în acest moment este preluarea companiei de către Ministerul Economiei pe considerente de siguranţă naţională.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.