Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum a ajuns România să importe gaze prin două firme cu capital rusesc

Radu Pop

Importurile României de gaze ruseşti se fac prin două companii cu capital străin, agreate de Federaţia Rusă, fără ca ţara noastră să mai aibă în ultimii 22 de ani vreun contract direct cu Gazprom, scrie Adevărul.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a spus recent că statul român şi companiile din România nu au contracte directe cu Gazprom. Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei România Inteligentă, a explicat că relaţiile română-ruse au început după Al Doilea Război Mondial, dar România a eliminat posibilitatea încheierii unui contract direct de achiziţie a gazelor de la Gazprom.

„Modificările legislative româneşti, realizate în anul 2000, au fost de aşa natură încât să permită transferul contractelor de import gaze cu Gazprom de la Romgaz la o altă firmă privată. Faptele au făcut ca Gazprom să joace o carte mai inteligentă şi să determine impunerea pe piaţa din România nu a intermediarului dorit de români (băieţii deştepţi), ci a celor doriţi de el”, explică Dumitru Chisăliţă.

Astfel, pentru o perioadă de 30 de ani capacităţile de import gaze în România (până în anul 2030), la nivelul celor convenite în Convenţia dintre Gazprom şi Romgaz din anul 1996, sunt contractate de două firme cu capital rusesc: Wintershall Elveţia, cu capital Gazprom, cu scopul de a furniza gaze naturale ruseşti în ţări din Europa; Imex Oil este deţinută de firma Conef, care este controlată de Vimerco, acţionarul majoritar al producătorului de aluminiu Alro Slatina.


ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.