Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum a apărut cuvântul 'tiran': proveninență și istorie

cadenaser.com

Cuvnântul „tiran” datează din Grecia Antică, mai exact din orașul-stat Atena din secolul al VI-lea î.Hr. La acea vreme, un tiran – cunoscut și sub numele de basileus – în Grecia Antică era un conducător care prelua puterea în mod ilegitim și își exercita autoritatea în mod opresiv și nemilos.

Spre deosebire de monarhii care moșteneau tronul, tiranii nu aveau un drept divin de a conduce, ci ajungeau la putere prin forță. În Grecia Antică, figura tiranului era considerată o amenințare la adresa democrației și a libertății.

Atenienii, care se mândreau cu sistemul lor politic bazat pe implicarea cetățenilor, îi vedeau pe tirani ca pe niște uzurpatori ai puterii legitime și ca pe o formă de conducere autocratică. Cu toate acestea, nu toți tiranii din Grecia Antică erau răi. Unii conducători care au ajuns inițial la putere în mod ilegitim au reușit să îmbunătățească condițiile economice și sociale ale orașelor-state.

Este important de reținut că, la acea vreme, cuvântul „tiran” nu avea o conotație exclusiv negativă, ci descria orice conducător care ajungea la putere fără a respecta sistemul stabilit în societate.

Cuvântul tiran capătă o conotație negativă

Cu timpul, termenul „tiran” a căpătat o încărcătură negativă mai pronunțată. În „Politica” lui Aristotel, se face o distincție între tiran și monarhul binevoitor. În timp ce monarhul avea în vedere bunăstarea supușilor săi și conducea cu înțelepciune și dreptate, tiranul conducea pentru propriul beneficiu și fără a ține cont de bunăstarea generală.

În epoca romană, termenul de „tiran” a continuat să fie folosit pentru a descrie acei conducători autocratici și opresivi. Generalul Iulius Caesar a fost considerat de unii un tiran, din cauza ambiției sale excesive și a formei sale despotice de guvernare. Cu toate acestea, au existat și conducători romani care au guvernat cu relativă bunăvoință și dreptate, precum Traian și Marcus Aurelius.

Evul Mediu și timpurile moderne

În Evul Mediu, termenul de „tiran” era asociat cu stăpânii feudali care profitau de puterea lor pentru a îi conduce pe țărani. Acești tirani dețineau controlul absolut asupra pământurilor și vieții supușilor lor și își exercitau autoritatea în mod arbitrar și crud, scrie omofon.com.

În timpurile moderne, cuvântul „tiran” a căpătat un sens mai larg și este folosit pentru a descrie orice lider sau conducător care abuzează de puterea sa și își asuprește poporul. În contextul regimurilor dictatoriale și totalitare, cuvântul „tiran” a devenit sinonim cu opresiunea și lipsa de drepturi.

În concluzie, este important să ne amintim importanța democrației și a libertății în societatea de astăzi și să fim atenți la posibilele abuzuri de putere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.