Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum a compromis Corupția politică democrația postdecembristă

revista presei

Evenimentul Zilei:

Prin afacerile de corupție politică, demnitari, lideri politici, chiar și candidați, mulți dintre ei fără obsesii de îmbogățire, au făcut rost de bani pentru activitățile politice ale partidului, de regulă, pentru campaniile electorale. Rechizitoriul DNA surprinde mecanismul mitei date de Ioan Niculae pentru campania prezidențială a lui Mircea Geoană din 2009... Trucul are două ținte.Pe de-o parte, asigură partidului prestația unui institut de sondare în două sensuri – prin rezultate secrete corecte și prin rezultate publice măsluite, în favoarea partidului. Pe de alta, întrucît contractul e supraevaluat, o parte din bani sînt dați partidului de către institutul de sondare, sub formă de bani negri... E vorba de mecanismul clasic al corupției politice, folosit pe scară largă, de PSD mai ales, în anii postdecembriști. Oamenii de afaceri contribuie pe șest la activitățile politice ale partidului în schimbul unor facilități mai mult sau mai puțin corecte acordate de partid, dacă ajunge la Putere, desigur. Afacerea ANRP, dosarul Microsoft ne-au dezvăluit mecanismul de corupție politică folosit de un alt partid postdecembrist: PDL. ANRP avea datoria legală de a acorda despăgubiri acolo unde bunul nu putea fi retrocedat în natură. Cum bunul în natură nu prea era de folos (un imobil vechi trebuia renovat, cu grijă, pentru că era monument istoric, greu de plasat apoi), mai toate Dosarele ajungeau la ANRP. Aici au fost numiți oameni de-ai Mafiei Despăgubirilor. Cît ai clipi erau luate peste rînd anumite dosare, care dosare beneficiau de o despăgubire de 10 ori mai mare decît cea reală, impusă de piață...  Afacerea Scutaru ne oferă spre cercetare un alt tip de corupție politică. Județul Buzău a fost din cele mai vechi timpuri postdecembriste un județ al PSD. Prin trecerea lui Bîgiu la PNL, județul a devenit al PNL pe stil vechi. Cum? Primarii au fost mituiți cu sume uriașe, obținute din mită de către șefii PNL pe județ, ca să treacă de partea PNL. Astfel, candidații PNL la alegerile din 2008 au obținut victorii fabuloase. Cum au intrat ei în Parlament? Prin fraudare, desigur. O altă instituție a democrației – Parlamentul – a fost compromisă... De observat că e vorba de trei instituții ale democrației, aprig contestate în ultimii ani pentru caracter nedemocratic.  Presa pentru o prestație în afara deontologiei. Institutele de sondare pentru sondaje în favoarea unui partid sau al unui politician. Parlamentul pentru transformarea în sanctuar al corupților. Corupția politică își dezvăluie astfel caracterul criminal. Ea răspunde de compromiterea a trei instituții pilon ale democrației: Parlamentul, presa și institutele de sondare.

Hotnews:

Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat luni bugetul Primariei Municipiului Bucuresti pe anul 2015. Astfel, Capitala are in acest an de cheltuit 4,2 miliarde lei. Printre proiectele de investitii care primesc finantare se numara: drumul expres spre Autostrada A1 si Pasajul de la Ciurel - 80 milioane lei, Pasajul subteran de la Piata Presei Libere - 45 milioane lei, largirea Sos. Prelungirea Ghencea - 70 milioane lei si largirea str. Fabrica de Glucoza - 55 milioane lei. Pentru pasajul pietonal de la Piata Romana s-au alocat 100 milioane lei, bani dintr-un credit finantat de Banca Mondiala. Intrucat consilierii generali nu doresc realizarea acestui proiect, primarul Sorin Oprescu spune ca banii vor fi redirectionati catre alte proiecte.

Ziarul Financiar:

Aproape tot ceea ce înseamnă schimbare în Orientul Mijlociu are acum amprenta Iranului, semn că puterea geopolitică a acestei ţări izolate de lumea occidentală creşte pe măsură ce influenţa Americii scade în regiune. Un acord al Teheranului cu cele mai puternice state ale lumii privind dezvoltarea industriei nucleare iraniene ar putea aduce şi descătuşarea potenţialului economic uriaş al acestei ţări cu 80 de milioane de locuitori şi cu unele dintre cele mai mari rezerve de petrol ale lumii. Iranul are a doua cea mai numeroasă populaţie din Orientul Mijlociu, deţine 9% din rezervele dovedite de petrol ale lunii şi 18% din cele de gaze naturale. Subsolul abundă cu minerale de importanţă strategică. Succesul negocierilor de la începutul acestei luni dintre, pe de o parte Marea Britanie, China, Rusia, SUA şi Germania, iar de cealaltă Iranul, cu scopul de a limita capacitatea nucleară iraniană astfel încât să facă imposibil pentru statul islamist să construiască arme nucleare arată că şansele unui acord final sunt mari, caz în care Occidentul va ridica sancţiunile, cel puţin pe cele economice, cu care presează Teheranul. Analiştii iranieni estimează că în aceste condiţii comer­ţul Iranului cu UE, de 7,6 miliarde euro anul trecut, poate creşte cu 400% până în 2018. Companiile asiatice s-au aliniat deja la startul pentru cucerirea pieţei iraniene a construcţiilor. Vestul speră că prin ridicarea sancţiunilor  - economice, energetice şi bancare - va consolida segmentele moderate ale guvernului de la Teheran

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.